Companii

Finanţele au primit 32 de cereri pentru ajutor de stat, de 1,3 mld.lei. Printre firmele care au cerut fonduri se numără Automobile Dacia, o companie din grupulul Bosch şi un producător de piese pentru aeronave

Finanţele au primit 32 de cereri pentru ajutor de stat,...

Autor: Roxana Rosu

24.09.2018, 11:00 1175

Ministerul Finanţelor a primit în ultimele două săptămâni 32 de cereri pentru ajutor de stat, în valoare totală de 1,38 miliarde lei, în condiţiile în care proiectele de investiţii propuse totalizează 3,8 miliarde lei şi ar urma să creeze 5.242 de locuri de muncă.

Companiile pot depune din 10 septembrie cereri pentru ajutor de stat în limita a 614 milioane de lei, buget alocat pentru 2018.

Printre companiile care au depus cereri se numără  producătorul de piese din aluminiu pentru aeronave Universal Alloy Corporation Europe (174 mil.lei), MG-Tec Industry (150 mil.lei), Automobile Dacia (115 mil.lei), BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, o compa­nie din grupul Bosch (100 mil.lei), Sogefi Suspensions Eastern Europe SRL din Oradea, subsidiara holdingului  italian CIR (103 mil.lei), Omnia Europe(80 mil.lei), Romaqua (28 mil.lei), Teraplast (14,4 mil.lei), producătorul de ţiglă metalică Depaco (8.8 mil.lei). 

Din totalul celor 32 de cereri depuse, 18 au capital românesc, iar 14 au capital străin.  Valoarea minimă a investiţiei pe care o pot solicita investitorii este de 13,5 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro)

Solicitările au fost făcute în baza schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 807/2014, care susţine investiţiile de mare anvergură, favorizează extinderea activităţilor economice în regiunile defavorizate şi stimulează investiţiile în tehnologii avansate care conduc la crearea de locuri de muncă.

"Recent am început procesul de îmbunătăţire a cadrului legal privind schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014 şi ne propunem ca în viitorul apropiat să venim cu noi modificări care faciliteze accesul la finanţare al unui număr cât mai mare de investitori. Sperăm ca în curând efectele să se regăsească în economia reală, iar 2019 să fie un an al investiţiilor care să creeze cât mai multe locuri de muncă. Aşa cum am spus în mai multe rânduri îmi doresc ca românii din străinătate să aibă motive reale pentru a se întoarce acasă", declară Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit procedurii stabilite prin Ghidul solicitantului, experţii din cadrul MFP verifică documentele depuse, iar dacă există neconcordanţe vor fi cerute clarificări legate de informaţiile din documentele prezentate. Întreprinderile au la dispoziţie 15 zile lucrătoare pentru a răspunde.

În cazul în care, în urma evaluării cererilor de acord pentru finanţare se emit scrisori de respingere şi rămân disponibile credite de angajament şi bugetare, vor intra în analiză solicitările rămase în aşteptare. Precizăm că cererile se analizează în ordinea înregistrării acestora la registratura generală a MFP.

Bugetul de 614 milioane de lei reprezintă prima alocare bugetară din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat până în anul 2018 în valoare de 1,8 miliarde lei.  Această sumă este cu 3,8% mai mică decât cea anunţată iniţial ca buget anual alocat programului, respectiv de 638 milioane de lei (aproximativ 145 de milioane de euro). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO