Companii

Finlandezii de la Ruukki profita de cresterea pietei constructiilor rezidentiale

18.10.2005, 19:00 42

Filiala locala a grupului finlandez Ruukki, care importa sisteme de invelitori metalice, preconizeaza o crestere de 80% a cifrei de afaceri pentru acest an, fata de valoarea inregistrata in 2004 de 4,5 milioane de euro.

"Aceasta crestere se datoreaza cresterii lucrarilor de constructii rezidentiale, dar si procesului de rebranding pe care l-am inceput anul trecut", spune Mariana Parvan, director de marketing la compania Ruukki Romania.

Companiile Rannila, Gasell, Rautaruukki, Asva si Fundia, divizii ale grupului finladez Rautarukki, s-au unit sub acelasi nume - Ruukki in septembrie 2004. Piata invelitorilor metalice, estimata de reprezentantii companiei la circa 70 de milioane de euro anual, a inregistrat anul acesta o crestere de 10% in volum, ajungand la 10 milioane de metri patrati. De asemenea, pretul unui metru patrat de tigla metalica a crescut anul acesta cu circa 10%. "Avand in vedere tendinta actuala a pietei in care activam, preconizam si o posibila extindere in directia investitiei in capacitatea locala de productie", spune Parvan.

Compania estimeaza o cota de piata pentru sistemele de invelitori metalice de 15%. In prezent, Ruuki Romania are 37 de angajati. Compania are sediul central in Bucuresti si centre de lucru in Timisoara, Iasi, Brasov, Cluj si Constanta.

Grupul Ruukki a inceput sa activeze in Romania in 2000 cu import de profile trapezoidale inalte si tigle metalice pentru acoperis. In 2001, s-a infiintat la Brasov compania Rannila Romania, iar un an mai tarziu, in Bucuresti, compania Gasell Profil. Ambele companii furnizau componente, sisteme complete si solutii metalice.

Principalii competitori ai companiei pe segmentul tiglelor metalice sunt Lindab (Suedia), Megaprofil (Belgia), Plannja (Suedia), Rova sau Kami (Suedia).

Grupul finlandez isi desfasoara activitatea in 22 de tari si are un numar de 11.000 de angajati. Ruukki furnizeaza componente, sisteme si solutii de invelitori din otel, prefabricate din otel, otel inoxidabil sau aluminiu. Vanzarile Ruukki s-au ridicat in 2004 la circa 3,6 miliarde de euro, cu 21% mai mult fata de anul precedent, iar profitul companiei a fost de 430 de milioane de euro. Actiunile Ruukki sunt cotate la Bursa din Helsinki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO