Companii

Firma care curăţă 18% din Bucureşti vrea afaceri de 100 mil. €

Firma care curăţă 18% din Bucureşti vrea afaceri de 100 mil. €

Autor: Andreea Mioara Neferu

31.03.2012, 13:11 664

"Estimăm creştere pentru că mizăm anul acesta pe extinderea portofoliului de clienţi existenţi. Participăm la toate licitaţiile în domeniu, iar în 2011 am câştigat circa 20% dintre licitaţile la care ne-am prezentat. Ne aşteptăm şi anul acesta să fie la fel", a declarat Marin Necula, director executiv al Romprest.

În prezent, Romprest deserveşte 45 de consilii locale, dar şi peste 5.000 de companii, printre care Lidl, Carrefour, OMV Petrom sau Romtelecom.

Reprezentanţii Romprest admit că cea mai mare parte a businessului vine din sectorul public, dar nu oferă cifre concrete privind încasările de la primării. Compania asigură salubritatea şi deszăpezirea în circa 16-18% din suprafaţa Bucureştiului, potrivit estimărilor Romprest.

Compania şi-a propus pentru 2012 şi 2013 investiţii de 12 milioane de euro în eficientizarea sistemului de colectare selectivă, transport şi valorificare, iar în acest an vor mai fi investite alte cinci milioane de euro pentru extinderea flotei de utilaje de la 600 la 660 de unităţi. Romprest a investit de la înfiinţare, în anul 2001, până la finalul lui 2011 circa 70 de milioane de euro în active.

Întrebat de ce au existat probleme pe străzile din Bucureşti cu ridicarea zăpezii în această iarnă, şeful Romprest afirmă că se putea şi mai rău. "Ne pare rău, ne asumăm ce s-a întâmplat, însă trebuie spus că tehnic nu era posibil să strângem peste noapte toată zăpadă, dar nici oportun ca şi cost. Bucureştiul a funcţionat, nu au fost străzi blocate, în timp ce în ţară au fost şi autostrăzi şi drumuri naţionale închise." Romprest, care în 2002 a deschis o filială şi pe piaţa germană, pe care ulterior a închis-o din cauza profitabilităţii scăzute, spune că deocamdată nu are planuri concrete privind o ieşire în străinătate.

Acţionarii majoritari ai grupului, care are peste 6.000 de angajaţi, sunt firma americană Detaco, fondul de investiţii britanic 3I, dar şi Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti.

Grupul este format din trei firme, Romprest Service, care se ocupă de salubritate şi deszăpezire şi care asigură 80% din business, Romprest Service Integrate, care se ocupă de facility management (15%) şi Romprest Security, care asigură servicii de pază (5%).

Recent, a fost înfiinţată şi o divizie de salubrizare a centralelor eoliene, Romprest Energy, care deocamdată nu generează venituri. Pe piaţa de salubritate mai activează jucători precum Rosal sau Urban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO