Companii

Firma de textile a fostului ministru Sorina Plăcintă a ajuns la afaceri de zece ori mai mici. Cum se explică?

Firma de textile a fostului ministru Sorina Plăcintă a ajuns la afaceri de zece ori mai mici. Cum se explică?

Sorina Plăcintă, acţionar al producătorului de confecţii Sorste din Focşani: Este greu să aduci muncitori din zona rurală să muncească chiar dacă le dai salariu, tichete şi le asiguri transport. Ei sunt obişnuiţi să fie propriii lor şefi.

Autor: Cristina Roşca

16.09.2011, 00:03 3379

Producătorul de confecţii Sorste din Focşani, o afacere printre ai cărei acţionari se numără Sorina Plăcintă - fost ministru al tine­retului şi sportului şi actual senator de Vran­cea din partea PDL - a rămas cu vânzări anuale de doar 7,7 mil. lei (1,8 mil. euro), de circa zece ori mai mici decât în 2007.

Producătorul a obţinut în 2007 afaceri de 75 mil. lei (22,5 mil. euro), acesta fiind unul dintre cei mai buni ani pentru companie, potrivit informaţiilor de la Ministerul de Finanţe, unde există date începând cu 1999.

Afacerile companiei au intrat pe o pantă puternic descendentă începând cu 2008, primul an în care a început să se resimtă criza financiară pe pieţele externe unde activau clienţii străini cu care lucra firma Sorste.

Sorina Plăcintă explică însă că nu criza stă în spatele scăderilor. "Afacerile şi numărul de angajaţi au intrat pe o pantă descendentă pentru că cea mai mare parte a contractelor şi a angajaţilor a fost mutată pe firma Artifex. Între cele două firme a fost încheiat un parte­neriat româno-elveţian." Ea nu explică însă în ce constă acest parteneriat.

Sorina Plăcintă nu apare, potrivit datelor de la Registrul Comerţului (RECOM), ca acţionar în cadrul Artifex. Compania vrân­ceană Artifex este deţinută în proporţie de 99,9% de compania Akris, înregistrată în Elve­ţia, acţionarul minoritar fiind Kriemler Peter, un cetăţean elveţian. Sorina Plăcintă este acţionar direct, potrivit RECOM, în două com­panii: Sorste şi Inmartextil (care activează în domeniul ingineriei şi al consultanţei tehnice legate de acestea).

Afacerile prosperă

Afacerile Artifex, companie înfiinţată în 2005, au urmat un trend puternic ascendent, opus faţă de cel al Sorste. Astfel, anul trecut cifra de afaceri a companiei a ajuns la 70 mil. lei (16,7 mil. euro), faţă de 57 mil. lei (13,5 mil. euro) în anul anterior. Această companie a avut în 2010 circa 920 de angajaţi, iar în acest an a ajuns la 1.250, potrivit fostului ministru. "Noi nu am dat afară niciun angajat, ba din contră angajăm în ambele companii (Sorste şi Artifex - n. red.)", spune ea.

În ceea ce priveşte firma Sorste, Plăcintă spune că a ajuns la 250 de angajaţi, faţă de 153 anul trecut şi circa 50 în 2009. Numărul de angajaţi este mai mic, însă comparativ cu anii anteriori lui 2008, când depăşea chiar şi la 1.000 de persoane.

Cel mai slab an

Astfel, în cazul firmei Sorste, nu doar cifra de afaceri şi numărul de angajaţi a scăzut de aproape zece ori în perioada 2007-2010, ci şi profitul. Astfel, profitul companiei a ajuns anul trecut la 0,3 mil. lei (70.000 de euro), de aproape trei ori mai mic decât în anul anterior şi de 16 ori mai mic decât în 2007.

Totuşi, Sorina Plăcintă spune că "foarte mulţi clienţi au revenit în România şi com­paniile care au lanţuri de 5 până la 100 de magazine aleg ţara noastră pentru producţie". Ea explică faptul că cele două companii - Sorste şi Artifex - produc 99,8% pentru export, pentru clienţi precum Valentino, Dolce & Gabbana, Max Mara, Luisa Spagnoli sau Sonia Rykiel. "Noi producem atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi produse de tip tailoring, produse care se calcă, nu tricotaje. Clienţii care au o reţea între 5 şi 100 de maga­zine când vin la noi vor o gamă completă de produse - de la sacou la pantaloni şi bluză."

Criza nu a lăsat neatins sectorul

În condiţiile crizei financiare, care a afectat şi activitatea retailerilor de îmbrăcăminte, odată ce oamenii au devenit mai precauţi şi au cumpărat mai puţine haine, fabricile locale de textile care lucrau în principal pentru export

s-au confruntat cu o cerere în scădere.

Mai mult, decizia companiilor internaţio­nale de a-şi reloca facilităţile de producţie sau de a încheia parteneriate cu producători din state asiatice, unde forţa de muncă este mai ieftină, a afectat businessurile producătorilor locali. După un declin chiar mai pronunţat în 2009, producţia din industria textilă în 2010 a fost cu 15% mai mică faţă de anul 2008. Mai mult, numărul de angajaţi din industrie în 2010 a fost de 213.000 de oameni faţă de 265.000 în 2009 şi de 282.000 în 2008, potrivit Mariei Grapini, preşedinta Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS).

Totuşi, Sorina Plăcintă spune că tot mai mulţi retaileri vin în România, pentru că în Portugalia costul de producţie per minut a crescut foarte mult, în nordul Africii situaţia

s-a deteriorat după revolte, iar în China a început să se producă pentru piaţa internă.

"Există o cerere mare, deşi numărul de bucăţi comandate este mic. Pentru a face faţă uneori apelăm la subcontractori."

Există însă, potrivit fostului ministru, şi unele dezavantaje ale pieţei locale, în principal legate de resursa umană, atât cea primară, cât şi cea de middle management.

"Este greu să aduci muncitori din zona rurală să muncească chiar dacă le dai salariu, tichete şi le asiguri transport. Ei sunt obişnuiţi să fie propriii lor şefi."

Cine e Sorina Plăcintă?

  • n Până în 1992, când l-a întâlnit pe actualul soţ, Ştefan Sabota, Sorina Plăcintă a fost inginer stagiar la compania de textile Milcofil.

  • n Ulterior a devenit şef de producţie la firma pe care Sabota o deţinea, primul contract de furnizare a produselor create fiind semnat cu retailerul internaţional H&M.

  • n În 1994 au înfiinţat compania Sorste, în urma unei investiţii de 50.000 de dolari.

  • n Sorina Plăcintă este acţionar direct în două companii: Sorste şi Inmartextil (care activează în domeniul ingineriei şi al consultanţei tehnice legate de acestea).

  • n Este membru al PD-L din 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO