Burse - Fonduri mutuale

Promateris obţine un grant de 744.000 euro din partea Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei pentru producţia de materie primă biodegradabilă şi compostabilă

Promateris obţine un grant de 744.000 euro din partea...

Autor: Roxana Rosu

12.04.2021, 14:39 386

Firma Promateris (fostul Prodplast), controlată de Florin Pogonaru, a obţinut un grant de 744.000 euro din partea Islandei, Liechtenstein şi Norvegiei pentru dezvoltarea unei noi divizii, Bio Compounds, care va produce materie primă provenită din surse parţial regenerabile, destinată realizării de ambalaje compostabile.

Investiţia face parte din proiectul “Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based"  şi are o valoare de peste 1,65 milioane de euro. Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu compania norvegiană BioBag.

Grantul a fost oferit prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul programului "Creşterea IMM-urilor din România." 

Acesta este al doilea grant de care beneficiază Promateris finanţat prin această schemă de investiţii, după ce în 2019 a obţinut 950.000 de euro pentru producţia de ambalaje din materiale regenerabile.  

Noua divizie de Bio Compounds va începe în 2022 producţia de BioMateris, materie primă utilizată în producţia ambalajelor compostabile. Aceasta poate fi folosit pentru a dezvolta produse destinate următoarelor industrii: agricultură (folie de mulcire), retail şi HoReCa (ambalaje pentru alimente), managementul bio-deşeurilor (saci menajeri).

”Vom putea aduce în prim-planul activităţii noastre experienţa tehnicienilor şi a inginerilor noştri pentru a putea produce o nouă generaţie de biopolimeri. Ne propunem ca prin acest proiect să avem un impact pozitiv asupra bioeconomiei locale,  a consumului local de resurse regenerabile provenite din agricultura românească. În felul acesta, sprijinim exportul unor produse cu valoare adăugată mare, care contribuie pozitiv la dezvoltarea economiei României şi care oferă şi avantaje competitive producătorilor locali şi regionali”, declară Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Producătorul de mase plastice a încheiat 2020 cu vânzări consolidate de 116,1 mil. lei, echivalentul unei creşteri de 39% faţă de rezultatul obţinut în 2019, evoluţie influenţată în mare parte de producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile.

Până în 2025, compania şi-a propus să devină liderul pieţei de ambalaje sustenabile din Europa de Est şi să atingă o cifră de afaceri de 250 milioane de lei, cu un EBITDA previzionat de 35 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO