Companii

Firmele mici pot opta până la 31 ianuarie dacă vor să fie tratate ca microîntreprinderi şi să plătească impozit de 3% pe venituri

Autor: Razvan Voican

06.01.2011, 17:30 17

Firmele care la 31 decembrie 2010 îndeplineau condiţiile pentrua fi tratate de Fisc drept microîntreprinderi au timp până lasfârşitul acestei luni să opteze pentru acest statut fiscal carepermite înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul de 3% asupraveniturilor. Ministerul Finanţelor precizează că nu este luat înconsiderare statutul de microîntreprindere recunoscut la 31decembrie 2009, conform legislaţiei de la acea dată.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a reintrodus în Codulfiscal impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, stabilit la3%.

O firmă este considerată microîntreprindere dacă are de la 1până la 9 angajaţi, veniturile anuale nu depăşesc 100.000 de euro,iar statul sau autorităţile locale nu deţin cote de capital. Nusunt acceptate firmele de consultanţă şi management sau dindomeniul jocurilor de noroc.

Statutul de microîntreprindere este pierdut începând cu anulfiscal următor celui în care una dintre condiţiile prevăzute deCodul fiscal nu mai este îndeplinită. Dacă în cursul anuluiveniturile trec de 100.000 de euro, Fiscul va percepe impozit peprofit începând cu trimestrul în care s-a depăşit plafonul.

Calculul şi plata impozitului pe veniturilemicroîntreprinderilor vor fi făcute trimestrial, până la data de 25inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculeazăimpozitul. Până la acelaşi termen trebuie depusă o declaraţie deimpozit pe venit. Valoarea caselor de marcat cumpărate se deducedin baza impozabilă, alături de venituri aferente costurilorstocurilor de producţie sau serviciilor în curs de execuţie, sau deveniturile din despăgubiri de la societăţi de asigurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO