Companii

Firmele trebuie să ajute universităţile dacă vor ca numărul de absolvenţi de facultate cu profil IT să crească

ZF Corporate, serviciul profesional de ştiri de business al Ziarului Financiar, a organizat săptămâna trecută la Cluj dezbaterea HR Insider cu tema Plusurile şi minusurile pieţei muncii din Cluj. Cum pot companiile din Cluj să atragă şi să menţină cei mai buni angajaţi din ţară”.

ZF Corporate, serviciul profesional de ştiri de business al Ziarului Financiar, a organizat săptămâna trecută la Cluj dezbaterea HR Insider cu tema Plusurile şi minusurile pieţei muncii din Cluj. Cum pot companiile din Cluj să atragă şi să menţină cei mai buni angajaţi din ţară”.

Autor: Adelina Mihai

27.04.2015, 00:07 514
Industria de IT trebuie să în­ţe­leagă că, dacă se doreşte mărirea numărului de studenţi şi de absolvenţi de facultate cu profil IT, mediul de afaceri trebuie să vină în întâm­pinarea uni­ver­sităţilor, pentru ca acestea să poată face faţă cererii de pe piaţa muncii, a spus Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.

„Avem un dialog constant cu facultăţile de profil (IT- n.red.), iar profesorii ne spun că din totalul studenţilor care se înscriu la licenţă reuşesc să termine programul circa 50%. Procentul se îmbunătăţeşte puţin ulterior, pentru că unii amână cu un an finalizarea studiilor. Însă un număr mare de studenţi se pierd. Lucrurile sunt complexe, programul de pregătire este dificil, iar mulţi nu pot face faţă. Dar tinerii se înscriu la aceste facultăţi atraşi de salariile mari”, a spus Andrei Kelemen. El a fost unul dintre speakerii dezbaterii HR Insider organizată săptămâna trecută la Cluj de ZF Corporate, serviciul profesional de ştiri de business al Ziarului Financiar, pe tema „Plusurile şi minusurile pieţei muncii din Cluj. Cum pot companiile din Cluj să atragă şi să menţină cei mai buni angajaţi din ţară”.

Kelemen a mai spus că nu­mă­rul de studenţi ai facultăţilor cu profil IT a scăzut constant în ultimii ani, pen­tru că a devenit „o provocare ma­jo­ră” absolvirea examenului de b­a­ca­la­u­reat.

„O altă dificultate este legată de criteriile impuse de ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), care are anu­mite condiţii în ceea ce priveşte mărirea numărului de studenţi care pot fi admişi într-un program de pregătire uni­ver­sitară. Universităţile propun cifrele de şcolarizare, însă pentru a fi apro­bate acestea trebuie să înde­pli­neas­că unele con­diţii legate de spaţiul alocat pentru fie­care student sau numărul de cadre di­dac­tice necesare. Dacă nu îndeplinesc aceste criterii, ARACIS nu le aprobă cererea de majorare a cifrei de şco­larizare”, a explicat Andrei Kelemen.

Soluţii sunt, a spus el, iar un exemplu în acest sens există în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, unde se desfăşoară deja un proiect de  colaborare între entităţile private şi universitate, în limba germană (cu sprijinul financiar al unor companii germane private).

„Cred că întreaga industrie de IT ar trebui să înţeleagă că dacă se doreşte mărirea numărului de studenţi şi de absolvenţi care sunt pregătiţi în facultăţi să vină în întâmpinarea universităţilor pentru a face faţă cerinţelor”, a mai spus Kelemen.

În opinia sa, pentru IT-ul clujean, provocările sunt destul de clare: există circa 15.000 de oameni care lucrează pentru companiile de IT înregistrate în Cluj, iar deficitul de angajaţi din acest sector este de 2.000 de persoane.

„Este o situaţie de strâmtoare, auzim frecvent reprezentanţi ai companiilor care ne spun: creşterea cifrei mele de afaceri este în acest moment condiţionată de numărul de persoane angajate, pentru că am cereri de proiecte, dar nu am cu cine să le execut”, a mai spus Kelemen.

adelina.mihai@zf.ro

 

Citiţi pe www.zfcorporate.ro/ Profesii cele mai importante declaraţii din cadrul celei de-a XVI-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, organizată săptămâna trecută la Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO