Companii

Fiscul crede că petroliştii ascund profiturile şi că benzina s-a scumpit fără motiv. Ce spun companiile?

Fiscul crede că petroliştii ascund profiturile şi că benzina s-a scumpit fără motiv. Ce spun companiile?

Autor: Roxana Petrescu

26.01.2011, 23:55 128

La numai două săptămâni după ce au început controalele inopinateale Fiscului la sediile marilor petrolişti, instituţia a realizatun raport, aflat acum pe masa premierului Emil Boc, în careconcluziile sunt următoarele: preţul la benzină a crescut în modnejustificat, iar companiile nu reflectă oficial profitul raportatdin toate aceste scumpiri.

Deşi Consiliul Concurenţei caută din 2005 dovezile unorînţelegeri între petrolişti privind creşterea preţului la pompă,inspectorii fiscului au observat că majorările de preţ se fac înacelaşi timp la toţi jucătorii din piaţă şi că benzina costă la felde mult indiferent de compania la care alimentezi.

Inspectorii ANAF spun în raportul lor că deprecierea leului de10% faţă de dolar, majorarea cotaţiilor internaţionale la produselepetroliere cu 15% şi majorarea accizelor cu 3% au un impactnesemnificativ şi că acestea nu pot explica în niciun caz creştereacu 20% a preţului la pompă în 2010. Raportul ANAF nu precizeazăînsă impactul pe care fiecare din aceste scumpiri îl are în preţulfinal şi dacă astfel se justifică majorările aplicate depetrolişti. Potrivit datelor Petrom, preţul la benzina fără plumbşi la motorină a crescut cu 24% în lei, respectiv cu 28% înperioada 01.01.2010 - 01.01.2011.

Aproape 50% din preţul plătit de români pe un litru de carburantse duce la stat, din taxe şi accize Ministerul Finanţelor încasândanual circa 3,5 miliarde de euro. Restul sunt costurile cu materiaprimă, costuri financiare, adaos comercial sau costuri de operare areţelei de distribuţie.

"Din verificările efectuate a rezultat că la sfârşitul perioadeianalizate profiturile înregistrate de companii nu reflectă evoluţiaveniturilor în raport cu evoluţia principalelor categorii decheltuieli obiective. Astfel, dacă avem în calcul că, per ansamblu,preţurile de vânzare la pompă au crescut cu circa 20%, creştereconcretizată în majorarea în egală măsură a veniturilor, coroboratăcu faptul că, faţă de anii anteriori, nivelul principalelorcategorii de cheltuieli a rămas relativ constant sau a cunoscutcreşteri nesemnificative, rezultă că exerciţiile financiare trebuiasă înregistreze o creştere proporţională a profiturilor şi, pe calede consecinţă, a impozitului pe profit. Urmare a constatărilorfăcute de organele de control a rezultat că, în realitate, acestecompanii nu numai că nu au înregistrat profit, dar situaţiilefinanciare contabile prezintă pierderi semnificative", potrivitdocumentului obţinut de Mediafax.

Astfel, suspiciunea organelor statului este aceea că de faptpetroliştii exportă profiturile prin procedura preţurilor detransfer. Preţurile de transfer reprezintă valorile plătite de ofirmă pentru un bun, serviciu sau împrumut preluat de la o altăfirmă din acelaşi grup. Preţurile de transfer pot fi şi o variantăde realocare a profiturilor sau pierderilor. "Grupul Rompetrol apus la dispoziţia reprezentanţilor ANAF şi ai ConsiliuluiConcurenţei toate informaţiile solicitate, oferind în acelaşi timpşi lămuriri privind modul de formare a preţului final şi evoluţiacomponentelor care intră în alcătuirea acestuia (cotaţiiinternaţionale, evoluţiile acestora, formule de calcul). Modul deinterpretare a datelor rămâne la latitudinea instituţiilorstatului, dar din primele concluzii apărute în presă observămfaptul că există o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţiaactuală", spun reprezentanţii grupului Rompetrol, singura companiecare a avut o poziţie oficială faţă de acest subiect până laînchiderea ediţiei.

La începutul acestui an, Petrom, cea mai mare companie locală, aplătit o sumă de 40 de milioane de euro în urma unui control alANAF ca urmare a faptului că în evidenţele contabile ale firmei aufost depistate unele cheltuieli care au fost înregistrate ca fiinddeductibile, dar care de fapt nu se înscriau în acest regim. Înlinii mari, cheltuielile deductibile sunt cheltuielile care se scaddin venituri pentru a se calcula profitul impozabil. Prinînregistrarea unor cheltuieli deductibile mai mari, nivelulprofitului impozabil scade şi deci şi impozitul pe profit datoratstatului român este mai mic. Practic, suma colectată de ANAF, ceade 40 de milioane de euro, reprezintă diferenţa la impozitul peprofit rezultată din recalcularea cheltuielor nedeductibile.

Totodată, Petrom, alături de MOL şi de Agip au fost singurelecompanii petroliere care au raportat profit în 2009, Rompetrol şiLukoil lucrând pe pierderi. Marjele companiilor care au avut profitau fost între 1%, Agip, şi 10%, Petrom. "Urmare a analizelor derisc efectuate, a rezultat că în perioada anului 2010 piaţa pe careoperează producătorii şi distribuitorii de carburanţi a suferitmutaţii remarcabile concretizate în practicarea unor preţuri marila pompă, în condiţiile în care categoriile de cheltuieli cucosturile de producţie şi distribuţie (cu excepţia TVA şi accize)au rămas relativ constante sau au prezentat evoluţiinesemnificative. Pe cale de consecinţă, în mod normal din punct devedere fiscal, această situaţie ar fi trebuit să genereze profiturimult mai mari şi, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precumşi TVA de plată majorată", se mai arată în documentul citat deMediafax.

Potrivit acestui document, nici evoluţia cotaţiilorinternaţionale la produsele petroliere, nici evoluţia cursului deschimb şi nici nivelul taxelor şi accizelor nu justifică evoluţiapreţului la pompă, care potrivit analizelor Fiscului au crescutanul trecut cu circa 20%.

"Conform datelor prezentate de companiile petroliere, a rezultatcă în cursul anului 2010 ponderea taxelor în structura preţului lapompă a scăzut de la 52,5% la începutul anului la 49,8% lasfârşitul perioadei (inclusiv în contextul creşterii TVA la 24%),aspect de natură să certifice faptul că nivelul de creştere alpreţurilor la pompă nu poate fi justificat din punctul de vedere alunei poveri fiscale", se menţionează în document.

De asemenea, este menţionată şi o situaţie considerată"paradoxală", arătând că în cursul anului 2009 preţul net alcotaţiilor a evoluat de la 470 dolari/tona benzină, la începutulanului, la 850 dolari/tona, la sfârşitul anului, iar preţul lapompă în România a crescut cu circa 50 de bani/litru. În anul 2010însă, în condiţiile în care cotaţiile au urcat de la 850dolari/tonă, la începutul perioadei, la 980 dolari/tonă, lasfârşitul anului, preţul la pompă a crescut cu circa 1leu/litru.

În ceea ce priveşte evoluţia raportului de schimb dolar/leu searată că la 7 ianuarie 2010 cursul de schimb era 2,9089, iar la 13ianuarie 2011 de 3,2350, rezultând "o creştere nesemnificativă, denatură să nu justifice creşterea de circa 20% a preţului lapompă".

"De exemplu, influenţa cursului valutar, în special RON/USD, înmodul de formare a preţului final este semnificativă, ţinând contcă materia primă este importată şi plătită în dolari. La acestea seadaugă şi influenţele macroeconomice", spun însă reprezentanţiiRompetrol.

Controalele inopinate ale Fiscului la sdiile companiilorpetroliere au venit la solicitarea premierului Emil Boc. În ultimaperioadă, mai mulţi oficiali şi-au exprimat nelămuriri în ceea cepriveşte evoluţia preţului la carburanţi. Mai mult, de la începutulanului au fost declanşate mai multe proteste în benzinării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO