Companii

Fitch pune sub supraveghere calificativele Băncii Transilvania în urma preluării Volksbank România

Fitch pune sub supraveghere calificativele Băncii...

Autor: Florentina Dragu

15.12.2014, 19:06 649

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat miercuri preluarea Volksbank România, deţinută de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa.

Tranzacţia, ale cărei detalii financiare nu au fost făcute publice, urmează să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor.

Plasarea sub supraveghere a calificativelor Băncii Transilvania reflectă "posibilitatea ca achiziţia Volksbank România să modifice semnificativ profilul financiar al BT, ca urmare a mărimii portofoliului de active al Volksbank, egal cu 43% din valoarea activelor BT la finele anului 2013", se arată într-un comunicat Fitch.

"Având în vedere că detaliile financiare şi termenii acordului nu au fost dezvăluiţi, în prezent, nu se poate determina cu exactitate dacă tranzacţia va avea un impact pozitiv sau negativ asupra profilului BT", notează agenţia de evaluare financiară.

Fitch acordă un calificativ 'BB-' pentru datoriile în valută pe termen lung ale BT şi un rating de viabilitate 'bb-'.

Agenţia a confirmat la 'B' calificativul pentru datoriile pe termen scurt al BT şi a anunţat că ratingul de sprijin al băncii nu este afectat de măsura de punere sub supraveghere a calificativelor.

Potrivit Fitch, calificativele BT ar putea fi retrogradate în cazul în care situaţia financiară a băncii va fi afectată negativ de preluarea Volksbank România, în principal din cauza nivelului ridicat de credite neperformante al acesteia din urmă (34% din totalul împrumuturilor faţă de 15% raportat de BT), al raportului ridicat între împrumuturi şi depozite (256% faţă de 76% în cazul BT) şi al profitabilităţii scăzute.

Pe de altă parte, în cazul în care parametrii financiari ai BT nu se înrăutăţesc vizibil în urma achiziţiei, iar calitatea activelor şi capitalizarea băncii se stabilizează, ratingurile ar putea fi îmbunătăţite, se arată în comunicat.

Calificativele grupului austriac Volksbank nu vor fi afectate în urma tranzacţiei cu BT, deoarece vânzarea subsidiarei din România era inclusă în programul de restructurare al grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO