Companii

Flavius Jakubowicz, Partener Executiv la Jasill: Parlamentul European solicită o reformă rapidă a normelor fiscale internaţionale, inclusiv o rată minimă de 21% a impozitului pe profit

Opinie

Flavius Jakubowicz, Partener Executiv la Jasill:...
24.05.2021, 12:46 309

Parlamentul European a adoptat Rezoluţia 2021/2010/INI prin care solicită părţilor interesate internaţionale să accelereze procesul de adoptare şi punere în aplicare a cadrului fiscal internaţional, aflat în prezent în negocieri multilaterale la OCDE.

Parlamentul European încearcă să grăbească acest proces, sugerând revizuirea imediată a normelor fiscale internaţionale învechite, inclusiv o rată minimă efectivă a impozitului pe profit, invitând Comisia Europeană şi Consiliul să continue în cazul în care negocierile eşuează la nivelul OCDE.

Una dintre cererile principale ale Parlamentului European face referire la o rată minimă de impozitare de 21 % la nivel mondial care vine în sprijinul propunerilor recente ale administraţiei preşedintelui Biden, pentru a descuraja transferul profiturilor şi a preveni concurenţa fiscală dăunătoare, a declarat Flavius Jakubowicz, Partener Excutiv la JASILL.

În cazul în care negocierile OCDE nu vor ajunge la un acord până în iulie 2021, Parlamentul aşteaptă din partea Comisiei Europene să elaboreze o nouă propunere privind taxa pe servicii digitale şi o foaie de parcurs cu scenarii diferite, cu sau fără un acord la nivelul OCDE.

„În ultimii ani, am avut o mare problemă în ceea ce priveşte serviciile digitale, deoarece acestea au fost impozitate mai uşor decât cele tradiţionale. Această problemă a fost accentuată în timpul pandemiei COVID-19. Tratamentul egal în domeniul fiscal nu este doar echitabil, ci şi necesar pentru o concurenţă loială. Această rezoluţie oferă orientări clare şi simple pentru a elimina impozitarea întreprinderilor digitale şi tradiţionale în mod diferit.”, a declarat în plen Andreas Schwab, membru al Parlamentului European din Germania.

În cadrul Subcomitetului pentru impozitare al Parlamentului European, Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a confirmat intenţia Comisiei Europene de a nu utiliza articolul 116 din TFUE pentru a eluda problema votului în unanimitate în chestiuni fiscale la nivelul UE şi a afirmat că articolul poate fi invocat numai în circumstanţe adecvat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO