Companii

Florentin Banu: Vom continua afacerile cu apartamente pentru clasa de mijloc

Florentin Banu: Vom continua afacerile cu apartamente pentru clasa de mijloc

Florentin Banu, Banuinvest: Avem colaborari si cu multinationalele din zona Banat (din industria auto - n. red.), numarul mare al acestora fiind si unul dintre motivele care m-au determinat sa incep aceasta afacere.

03.07.2007, 19:01 278

Omul de afaceri Florentin Banu, care a dezvoltat reteaua de supermarketuri Artima, precum si brandul de napolitane Joe, va demara anul acesta in august o investitie de aproximativ 10 milioane de euro intr-un nou proiect imobiliar in Timisoara, care va include 150 de apartamente.
Acesta este cel de-al doilea proiect rezidential dezvoltat de Florentin Banu, dupa vanzarea producatorului de napolitane Joe si a retelei de supermarketuri Artima.
"Impactul primei investitii imobiliare, care este inca in derulare, ne-a determinat sa exploatam in continuare acest domeniu. Locuintele construite de noi se adreseaza in special, clasei mijlocii, iar piata imobiliara pe acest segment este in crestere", a declarat Florentin Banu.
Banu a mai spus ca pe langa proiectul care va incepe anul acesta, intentioneaza ca in 2008 sa demareze un nou complex rezidential ce va include 250 de apartamente, terenul pentru aceasta investitie fiind deja achizitionat.
Toate aceste proiecte se deruleaza prin intermediul companiei Banuconstruct, parte a grupului Banuinvest. Astfel, dupa ce a finalizat doua tranzactii cu afaceri pornite de la zero, Florentin Banu a intrat in afaceri imobiliare si in domeniul auto.
Omul de afaceri timisorean, care detinea peste 27% din actiunile Artima, a vandut alaturi de ceilalti actionari reteaua de 14 supermarketuri pentru 17 milioane de euro. Artima a fost fondata in anul 2001 cu banii pe care Banu ii atrasese din vanzarea unei alte afaceri, compania de napolitane Joe, catre gigantul elvetian Nestle. La aproximativ sase ani de la infiintarea sa in anul 1994, marca de napolitane Joe (porecla lui Banu din copilarie) ajunsese in portofoliul gigantului elvetian Nestle pentru o valoare estimata intre 8 si 12 milioane de dolari.
Florentin Banu a demarat investitiile in sectorul imobiliar anul trecut, printr-un proiect in Timisoara, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro.
Complexul rezidential ce include 200 de locuinte, impartite in sase blocuri, are ca termen de finalizare inceputul anului viitor, pana in acest moment fiind predate 60 de apartamente.
"Anul acesta, in august, vom mai preda un numar similar de locuinte, urmand ca in ianuarie 2008 sa predam restul, iar in martie sa finalizam si amenajarea spatiului verde, inclus in proiect", a mai spus Florentin Banu.
Pe langa investitiile imobiliare, omul de afaceri timisorean mai este implicat si in domeniul auto, prin intermediul compa-niei Interpart Production, care pro-duce repere din plastic si matrite pentru industria auto. Florentin Banu a demarat aceasta afacere anul trecut, iar pana in acest moment, omul de afaceri a investit aproximativ 3 milioane de euro in companie.
"Inceputul a fost mult mai greu decat ne asteptam, iar costurile au depasit de asemenea estimarile. Acum insa, lucrurile incep sa se mai limpezeasca, iar compania este din ce in ce mai profitabila. Pe langa segmentul auto, mai realizam produse si pentru industria de electrocasnice", a precizat Florentin Banu. Potrivit acestuia, clientii companiei sunt in principal din Germania, Franta si Anglia.
"Avem colaborari si cu multinationalele din zona Banat, numarul mare al acestora fiind si unul dintre motivele care m-au determinat sa incep aceasta afacere", a mai spus Banu.
Compania Interpart Production isi desfasoara activitatea intr-o hala de 2.000 de metri patrati, dar anul viitor conducerea firmei intentioneaza sa construiasca o noua hala de productie pe o suprafata de 3.000 de metri patrati.
"Am achizitionat deja un teren de 3,5 hectare, pe care intentionam sa construim pe langa capacitatile de productie si spatii de birouri cu o suprafata de 1.000 de metri patrati. Restul terenului va fi pastrat pentru situatia in care va fi necesara o dezvoltare ulterioara a afacerii Interpart", a precizat Florentin Banu.
Initial, dezvoltarea capacitatilor de productie pentru Interpart trebuia realizata in Parcul Industrial Freidorf, apartinand Primariei Timisoara, Florentin Banu renuntand insa la terenul concesionat in zona deoarece dezvoltarea ceruta de administratorii parcului nu era in concordanta cu proiectele companiei.
"Eram obligati sa avem un numar de aproximativ 400 de angajati, volum care noi credem ca e cam mare pentru activitatea pe care o derulam", a explicat Banu.
Potrivit omului de afaceri, anul trecut compania Interpart Production a realizat o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro.
"Speram ca anul acesta sa ajungem la o cifra de afaceri de trei milioane de euro, iar numarul de angajati sa fie de aproximativ 100-120 de oameni, fata de 90 de persoane, momentan", a mai declarat Banu.
Grupul Banuinvest mai include si compania Banusport, in care s-a investit pana in acest moment aproximativ 1,5 milioane de euro. Firma administreaza un complex sportiv la Timisoara, care dispune de trei terenuri de tenis, o sala acoperita pentru fotbal si handbal, sala de fitness, sali de aerobic si sauna. Banuinvest are participatii si la firma Todor Electrics, specializata in montaj instalatii electrice si aparatura electrocasnica, si la clubul de jazz The Note din Timisoara.
Florentin Banu conduce grupul Banuinvest impreuna cu fratele sau Daniel Banu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO