Companii

Florin Cîţu anunţă altă victorie: Veniturile declarate de companii în primele 8 luni ale anului sunt mai mari decât cele din 2019

Florin Cîţu anunţă altă victorie: Veniturile...

Autor: Dorin Oancea

30.09.2020, 13:56 611

Veniturile pe care companiile le-au declarat la ANAF sunt mai mari cu 2,8% în primele opt luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor Florin Cîţu, care pune această evoluţie pe seama informatizării fiscului. 

Cîţu a preciazt că în luna august ANAF a încasat mai mult cu 8% decât în august 2019, urmare a faptului că firmele au declarat încasări mai mari faţă de anul trecut. Ministrul spune că acestă situaţie este consecinţa procesului de digitalizare început la ANAF, proces care va continua şi care va aduce în plus la buget, anul viitor, 20 de miliarde de lei.

Ministrul spune că fără criza din sănătate deficitul bugetar ar fi ajuns la doar 1,98% din PIB, faţă de 5,18% cât a fost în august. În următoarea perioadă Cîţu a promis că va anunţa săptămânal ce sume va împrumuta ministerul pentru acoperirea deficitului bugetar.

Cîţu s-a declarat pregătit să facă faţă unui şoc indus de un al doilea val al epidemiei de cornavirus. „Am performat mult mai bine decât se aşteptau agenţiile de rating şi Comisia Europeană. Şi o vom face în continuare. Am arătat că am făcut faţă unui şoc negativ în condiţiile unui deficit mare. Suntem pregătiţi pentru un şoc mare (in a doua parte a anului). Nu văd un scenariu în care să ne întoarcem la situaţia din martie”, a spus Cîţu.

În context, ministrul a precizat că faccilităţile la plata taxelor nu vor fi prelungite după 25 octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO