Companii

Florin Rizea, Meda Prod: Construim o fabrica si planuim o alta investitie in extinderea productiei

Florin Rizea, Meda Prod: Construim o fabrica si planuim o alta investitie in extinderea productiei

Florin Rizea, director general al Meda Prod: Urmarim piata la nivel national, adica conturile speciale cum sunt Cora, Carrefour, Kaufland, Auchan sau Gmarket. Conturile speciale au o extindere spectaculoasa la nivel national, iar noi urmarim aceasta extindere.

25.01.2007, 16:30 2276

Producatorul de mezeluri Meda din Bucuresti, cu afaceri de 18 mil. euro anul trecut, va finaliza in acest an un program de investitii de peste 5,4 mil. euro in constructia unei noi fabrici de mezeluri, spune Florin Rizea, directorul general al Meda Prod Bucuresti.
"Investitia totala estimata este de aproximativ 5,4 milioane euro, din care 1,2 milioane euro le vom primi de la Sapard. Restul sumei, pana la 5,4 milioane euro, va trebui sa fie efort propriu, adica profit reinvestit si finantare bancara", a declarat Florin Rizea.
Astfel, compania ar putea lua primul credit bancar, dupa ce pana in prezent afacerea a fost finantata integral din surse proprii ale actionarilor si din accesarea unui program Sapard, in 2004, in valoare totala de 4 milioane de euro. Acesta s-a desfasurat in doua etape, prima a fost deja finalizata, in valoare de 1,6 milioane euro, iar a doua etapa a programului de finantare, in valoare de 2,4 milioane euro, a inceput in iunie 2006 si este in prezent in desfasurare. Aceasta consta in extinderea capacitatii de productie a fabricii cu constructia unei suprafete de 4.000 de metri patrati.
"Dupa ce vom finaliza aceasta investitie, derulata impreuna cu programul Sapard, capacitatea de productie va creste cu aproximativ 60% fata de ceea ce avem acum", a declarat Luchi Georgescu, administratorul companiei Meda. Ea este si administratorul producatorului de vinuri Vincon Vrancea.
Potrivit informatiilor companiei, Meda a avut in 2006 o capacitate de productie de peste 6000 de tone.
"Planurile noastre investitionale nu se opresc aici. Pe viitor este posibil sa mai avem nevoie de o finantare deoarece vrem sa mai construim o fabrica pentru a creste in continuare capacitatea de productie si a diversifica oferta", a declarat Rizea.
Compania planuieste ca in ultimul trimestru al anului 2007, dupa finalizarea investitiei derulate cu ajutorul programului Sapard, sa inceapa constructia unei noi capacitati de productie de mezeluri crud-uscate. Pana in prezent capacitatile detinute de Meda produc crenvursti si polonezi, carnati, salamuri, specialitati si parizer, toate pozitionate in categoria medium-plus.
"Cele mai mari vanzari le inregistram pe segmentul crenvurstilor si polonezilor, apoi pe specialitati ca muschi, ceafa sau kaiser", a spus Rizea.
Materia prima pe care compania o foloseste este importata in totalitate din comunitatea europeana. "Suntem una dintre putinele fabrici de preparate din carne care sunt certificate pentru a putea face export in UE avand clasa A", a declarat directorul general.
Romania nu poate exporta preparate din carne pana la 1 ianuarie 2009, iar dupa data de 31 martie 2007 nici o fabrica de preparate din carne din Romania nu isi va mai putea vinde produsele daca nu va fi clasificata in categoria A sau daca nu va avea in derulare un program investitional aprobat care sa o poata duce ulterior la o astfel de clasificare va fi inchisa.
Meda Prod detine sase magazine proprii si un magazin inchiriat in Bucuresti si un depozit la Cluj, urmand ca in cursul acestui an sa mai inaugureze trei magazine proprii la Pitesti, Craiova si Focsani.
"La nivelul retailului acoperim Bucurestiul, plus cea mai mare parte din sudul tarii, avem judete pe care le acoperim in Ardeal, in Moldova, dar abordarea pentru 2007 este la nivel national", a declarat directorul general al Meda.
Compania are distributie proprie si comercializeaza prin toate canalele de distributie de pe piata insa vanzarile cele mai mari le inregistreaza pe segmentul de retail.
"Urmarim piata la nivel national, adica conturile speciale cum sunt Cora, Carrefour, Kaufland, Auchan sau Gmarket. Conturile speciale au o extindere spectaculoasa la nivel national, iar noi urmarim aceasta extindere. Suntem prezenti in toate locatiile in care acestea si-au deschis magazine", a declarat directorul Meda.
In 2006, reprezentantii Meda estimeaza ca au inregistrat o cifra de afaceri de este 18 milioane de euro, cu 43% mai mult fata de rezultatele obtinute in 2005, crestere datorata in primul rand dezvoltarii capacitatii de productie. Profitul inregistrat de companie a fost reinvestit in fiecare an in noi constructii si achizitii de noi utilaje si terenuri.
"Intr-un business eficient cel mai important este sa-ti urmaresti costurile si sa le tii cat mai strans. Practic noi am scazut costurile, iar prin managementul bun al costurilor s-a regasit cresterea de profitabilitate", a declarat Luchi Georgescu.
Conform declaratiilor reprezentantilor companiei, Meda Prod este pe locul doi in Bucuresti si pe locul noua in tara din punctul de vedere al vanzarilor cantitative si valorice.
Potrivit ONRC, actionarii companiei Meda Prod 98 sunt SC Schimb 47 SRL cu 62% din actiuni, Netoiu Gheorghe, cu 35% din actiuni, respectiv Oanca Mihaela Nicoleta, Stefan Vasilica si Nenita Adrian, fiecare detinand 1% din actiunile producatorului de mezeluri.
Compania infiintata in 1998 are drept concurenti pe piata mezelurilor locala producatorii Aldis si Cristim, disputandu-si piata de mezeluri din Bucuresti cu producatorii Ifantis, Caroli si Fox, iar in ultimele luni si cu brandurile private ale hipermarketurilor Cora, Carrefour, Kaufland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO