Companii

FNPAR: Declaraţiile privind supraproducţia de cereale au dus la scăderea preţurilor cu 10-15%

FNPAR: Declaraţiile privind supraproducţia de cereale au dus la scăderea preţurilor cu 10-15%

Autor: Liviu Iancu

14.10.2011, 13:04 157

Declaraţiile potrivit cărora România a avut în acest an supraproducţie de cereale au dus la scăderea cu 10-15% a preţurilor cu care au vândut producătorii atât la export, cât şi pe piaţa internă, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

"Este un an în care ne-am lăudat cu supraproducţie, dar aceste declaraţii au avut un efect psihologic, care a dus la scăderea preţurilor cu care au vândut producătorii", a spus vineri Matei, la seminarul MEDIAFAX Talks about Agriculture.

El a adăugat că preţurile au scăzut cu 10-15% atât la grâu, cât şi la porumb şi floarea soarelui.

"Am spus că e o producţie mare, nu supraproducţie. România se poate duce la o producţie de grâu care să depăşească bine 10 milioane de tone", a răspuns ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la eveniment.

Ministrul Agriculturii a declarat, în septembrie, la Bistriţa, că producţia de grâu din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmând că acest lucru face ca România să redevină "grânar".

Totodată, el a spus că, la porumb, producţia va depăşi 11 milioane de tone, iar la floarea-soarelui va fi o producţie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapiţă, producţia este de aproape 800.000 de tone.

La rândul său, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a spus că, dacă România ar gândi în context european, nu s-ar mai pune problema supraproducţiei.

"Cum se poate vorbi de supraproducţie când cererea este mai mare decât oferta? Depăşiţi complexul naţional şi regional când vorbiţi de agricultură", a afirmat Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO