Companii

Fondul de investiţii britanic 3I iese din afacerea Romprest

Fondul de investiţii britanic 3I iese din afacerea Romprest

Autor: Mirabela Tiron

27.03.2014, 00:06 776
Dragoş Dobrescu şi Radu Budeanu au preluat 43% din acţiunile Romprest de la 3I, care iese din afacerea firmei de salubritate.
 
Fondul de investiţii britanic 3I Group a ieşit din ac­ţio­na­riatul Romprest Service, companie care colectează şi trans­portă deşeurile în sectorul 1 şi sectorul 5 al Capitalei, noii ac­ţio­nari fiind compania Europrest Invest, controlată de omul de afaceri Dragoş Do­brescu, cu investiţii în imobiliare, şi Pre­mium Management Team, firmă a lui Radu Bu­deanu, pu­blisherul Can­can. Participaţia de 42,7% deţinută de com­pania Detaco LTD, înre­gis­trată în Canada, în afacerea Rom­prest a rămas neschimbată.
 
„Ulterior finalizării tranzacţiei, controlul în comun în ca­drul com­pa­niei Romprest Ser­vice urmează să fie exercitat de către De­taco LLC, Euro­prest In­vest şi Pre­mium Ma­na­gement Team“, se arată într-o decizie a Con­siliului Con­cu­ren­ţei. Cele două firme au primit undă verde de la Con­cu­renţă pentru a intra în acţionariatul Romprest.
 
Ce contracte are Romprest şi câţi bani face
 
Romprest a preluat serviciul de salubritate în sectorul 1 în 2008, când a semnat cu primăria condusă de Andrei Chiliman un contract pe 25 ani în valoare de 450 mil. euro. Contractul a fost însă anulat ulterior în instanţă. Reprezentanţii Primăriei sectorului 1 spuneau anul trecut că primăria are un contract pe 15 ani cu Romprest, fără a preciza valoarea lui.  Şi în sectorul 5 Romprest execută serviciul de salubrizare în baza unor contracte atribuite direct, fără negociere, de primăria generală a Bucureştiului. Romprest a semnat un contract de 17 mil. lei în 2011, unul de 16 mil. lei în ianuarie 2012 şi unul de 44 mil. lei în noiembrie 2012. Tot în 2012, Romprest şi-a adjudecat, de data aceasta printr-o licitaţie, un contract de 25 mil. lei pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi în Baia Mare.
 
Compania a pierdut însă  un contract de 30 de milioane de euro pentru curăţenie în Cluj-Napoca,  în favoarea com­paniei Supercom Bucureşti.
 
Romprest Service SA, înfiinţată în 2001, a avut în 2012 o cifră de afaceri de 273 milioane de lei (62 mil. euro),  un profit de 2,3 milioane de lei (523.000 euro) şi 2.743 de angajaţi, po­trivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Afacerile companiei au crescut cu 2% faţă de anul anterior, însă profitul s-a redus de la 14,9 milioane de lei (3,3 mil. euro) în 2011.
 
Anterior tranzacţiei, acţionarii companiei Romprest Service erau 3I Group PLC, cu 43,7%, Detaco Ltd., cu 42,7%, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (10%) şi Firstcom LLC, cu 3,5%.
 
La nivel naţional cei mai mari 20 de operatori de salubritate au avut în 2012 afaceri de 200 mil. euro, grosul fiind realizat de firmele care au prins contracte în Bucureşti, cel mai mare generator de deşeuri din ţară
 
Cine sunt noii acţionari
 
DragoŞ Dobrescu, noul acţionar al Romprest Service, este unul dintre cei mai puternici investitori din imobiliare din România, a cărui avere este estimată la peste 200 de milioane de euro. În vârstă de 44 de ani, el deţine grupul de firme Monolit, prin care controlează mai multe clădiri de birouri din Bucureşti, situate în zone precum Bulevardul Primăverii, Piaţa Charles de Gaulle sau Băneasa.  
 
Radu Budeanu a intrat în acţionariatul Romprest prin intermediul Premium Management Team. Firma a fost înfiinţată în 2012 şi nu a înregistrat nicio activitate până în prezent. Budeanu este publisherul Cancan.
 
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO