Companii

Fondul de investitii Sigma Bleyzer primeste saptamanal doua-trei propuneri de la companii ce vor sa fie cumparate

06.03.2009, 00:00 1057

SigmaBleyzer, fondul de investitii american care a investit peste 20 de milioane de euro in achizitia producatorilor de lactate Covalact, Primulact si Lactate Harghita, intentioneaza sa ramana in actionariatul acestor companii cel putin cinci ani si se gandeste in continuare la achizitii.

Cea mai mica suma pe care fondul de investitii intentioneaza sa o aloce unei noi tranzactii este de sapte milioane de euro. "Primim cel putin doua-trei propuneri de preluare pe saptamana de la producatori, ceea ce anul trecut nu se intampla", a declarat Radu Bugica, reprezentantul filialei locale a fondului de investitii.
Companiile detinute de SigmaBleyzer, Covalact, Primulact si Lactate Harghita, au rulat la nivelul anului 2007 o cifra de afaceri cumulata de 43 de milioane de euro, ceea ce plaseaza grupul de companii in topul primilor cinci jucatori din piata lactatelor, inaintea LaDorna, producator controlat incepand de anul trecut de grupul francez Lactalis. Desi noile propuneri de preluare vin in general din partea producatorilor cu afaceri mici (pana in cinci mil. euro) si mijlocii, Bugica spune ca si producatorii mai mari (cu afaceri anuale de peste 20 de milioane de euro) incep sa experimenteze lipsa de lichiditati, fara a preciza despre ce companii este vorba. 
"Desi atat producatorii, cat si investitorii isi vor ajusta anul acesta asteptarile in ceea ce priveste evaluarea companiei, diferenta dintre asteptarile investitorului si cele ale producatorului este mai mare anul acesta fata de 2008, in loc sa fie mai mica", a spus Bugica, adaugand ca investitorii sunt mult mai pesimisti in aprecieri. Din acest motiv, dar si din cauza incertitudinilor din piata, reprezentantul SigmaBleyzer este de parere ca dealurile care se vor incheia in 2009 vor fi mult mai putine decat cele din 2008 si vor fi conditionate de rezultatele companiilor din primul trimestru al acestui an.
"Fiecare fond de investitii va continua sa faca anul acesta achizitii in sectorul in care a mai investit deja, pentru a-si intari pozitia in piata", sustine el.
Potrivit lui Bugica, desi multi antreprenori care detin companii cu probleme de lichiditati sunt interesati sa isi vanda compania, cele mai mari sanse de a fi achizitionati anul acesta le au producatorii care au lichiditatile necesare pentru a isi asigura singuri dezvoltarea companiei.
 "In mediul economic actual, este mai important antreprenorul companiei pe care o cumperi decat compania in sine, pentru ca fondul de investitii trebuie sa aiba incredere in capacitatea acestuia de a face ceea ce promite", afirma Radu Bugica.
Reprezentantul SigmaBleyzer este de parere ca Romania resimte in prezent abia inceputul crizei financiare, dar teama populatiei alimentata de cresterea zvonurilor ca Romania este in criza financiara va determina in scurt timp o comprimare artificiala a consumului de alimente.
"Daca criza se va intinde pe o perioada indelungata, din cauza acestei comprimari artificiale a consumului de alimente vor exista urmari asupra obiceiurilor de consum, iar acest aspect va face revenirea din criza mai grea decat intrarea in criza", estimeaza Radu Bugica. Fondul de investitii SigmaBleyzer, care are peste 100 de milioane de euro disponibili pentru a realiza investitii in Romania, Bulgaria si Ucraina, are ca principale segmente de interes distributia specializata de medicamente, industria lactatelor, domeniul sanatatii, segmentul de agribusiness si industria materialelor de constructii.
In ceea ce priveste industria lactatelor, Bugica are in vedere atat piata locala, cat si cea bulgara pentru noi achizitii, principalul focus fiind preluarea pachetului majoritar de actiuni.
 "Fondurile de investitii inca au bani, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii cheltuie neaparat. In acest moment companiile sunt ieftine, dar nu poti sti cand pot deveni si mai ieftine", spune directorul SigmaBleyzer.
Sigma Bleyzer si RC2 (la Albalact) sunt singurele fonduri de investitii care au cumparat participatii la companii locale din industria lactatelor, o piata extrem de fragmentata, datorita in special sistemului de colectare a materiei prime.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO