Companii

Fondul de investiţii Black Sea Fund pune pe masă 20 milioane de euro pentru investiţiile de anul acesta în IMM-uri. O companie de mobilitate urbană şi un jucător în piaţa de produse de divertisment, pe lista scurtă a investitorilor

Matei Păun, co-fondator al Black Sea Fund

Matei Păun, co-fondator al Black Sea Fund

Autor: Cristina Bellu

25.03.2021, 12:38 1915

Fondul românesc de investiţii Black Sea Fund, axat pe tranzacţii cu companii mici şi mijlocii, vrea să investească anul acesta între 15-20 de milioane de euro în finalizarea a trei sau patru tranzacţii, dintre care două se află deja într-o fază avansată de negociere.

Cele două tranzacţii care ar putea fi finalizate în vară vizează un jucător de mobilitate urbană şi o companie de produse de divertisment.

“Discuţiile foarte avansate pe care le avem sunt cu companii din domenii total diferite: o companie este dintr-o zonă high-tech, avangardistă, în timp ce cealaltă provine dintr-un domeniu mai degrabă clasic, de producţie. Astfel, vrem să subliniem din nou faptul că suntem un fond care se uită către achiziţii în segmente diverse de activitate, iar flexiblitatea noastră cu privire la sector şi structură (investiţii în pachete majoritare, minoritare etc) este foarte mare”, explică Matei Păun, co-fondator al Black Sea Fund şi specialist cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul investiţiilor.

De asemenea, fondul este în negocieri cu alte trei companii cu care ar putea finaliza tranzacţii în următoarele 12 luni. Două dintre companii sunt din domeniul sănătăţii, iar cea de a treia este un furnizor de servicii IT (automatizare).

Black Sea Fund, fondul de investiţii creat de Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea şi Adrian Vasile la finalul lui 2018, este interesat în special de companii mici şi mijlocii. Investiţia per companie variază între 3 şi 8 milioane de euro.

“Ne uitam mai ales la domenii precum cel al sănătăţii, IT/tehnologie, segmentul serviciilor, dar şi la producători de bunuri industriale sau de larg consum. Companiile cu care purtam discuţii au în general poziţii foarte bune pe segmentul lor de piaţă şi vizează să atingă poziţia de lider la nivel naţional. De asemenea, în anumite cazuri, au planuri de extindere regională sau globală”, adaugă Arin Ion, co-fondator al Black Sea Fund.

El consideră că cea mai mare problemă pentru un fond de investiţii este să nu aibă în ce investi banii în mod profitabil şi sustenabil pe termen mediu şi lung, dar apreciază că în prezent este o perioadă foarte bună pentru tranzacţii, în ciuda crizei sanitare şi constrângerilor de zi, contextul economic rămânând favorabil, mai ales că pentru unele sectoare pandemia de Covid-19 a creat oportunităţi de accelerare a creşterii organice sau de consolidare.

Fondul are un buget total de investiţii de 43 de milioane de euro, cei mai mari finanţatori fiind Fondul European de Investiţii (o mare parte din resurse provenind din programul REGIO, co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională) şi Banca Europeană de Investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO