Companii

Fondul de investiţii Enterprise Investors, care în 2022 a vândut Noriel, ultimul business pe care îl mai avea în România, a obţinut venituri totale brute din exiturile finalizate în ultimul an în valoare de 14,1 mil. euro şi a realizat investiţii de 80 mil. euro

Fondul de investiţii Enterprise Investors, care în 2022...

Autor: Cristina Bellu

17.01.2023, 13:20 230

Fondul de investiţii Enterprise Investors anunţă că a obţinut încasări totale brute, inclusiv dividende, rezultate din exiturile finalizate în ultimul an de fondurile administrate, în valoare de 14,1 milioane euro.

La sfârşitul lunii iulie 2022, fondul de investiţii a vândut grupul românesc Noriel, activ în domeniul jucăriilor, către turcii de la Sunman Group.

Exit-ul a avut loc la şase ani după ce fondul a preluat afacerea autohtonă cu activităţi în retailul, producţia şi distribuţia de jucării în schimbul sumei de 24 mil. euro, conform datelor de la acea vreme.

Cu ocazia vânzării businessului, părţile nu au comunicat valoarea noii tranzacţii, însă odată cu vânzarea Noriel, Enterprise Investors nu mai are nicio companie românească în portofoliu, iar asta în contextul în care acum circa un deceniu era unul dintre cele mai active fonduri de pe plan local.

La capitolul investiţii, valoarea totală a atins 80 de milioane de euro în 2022.

În februarie, Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII) a achiziţionat o participaţie minoritară semnificativă în Ekoenergetyka, o companie de înaltă tehnologie care oferă soluţii de încărcare pentru electromobilitate, şi în care s-a  angajat să investească peste 45 de milioane euro.

În decembrie, PEF VIII a anunţat că va achiziţiona o participaţie de 40% în BISAR, o companie de externalizare a proceselor cu creştere rapidă, care activează în Polonia şi se extinde în alte ţări din Europa Centrală.

Fondul intenţionează să investească până la 27 de milioane euro în creşterea viitoare a companiei.

Tranzacţia este condiţionată de obţinerea aprobării anti-monopol şi se va finaliza în primul trimestru al anului 2023, potrivit datelor transmise de oficialii instituţiei.

Pe lângă aceste noi achiziţii, Polish Enterprise Fund VII (PEF VII) a angajat încă 3 milioane euro pentru PAN-PEK, un producător şi retailer croat de panificaţie, şi încă 1,9 milioane euro pentru a finanţa creşterea JNT Group, un important furnizor de vinuri din Polonia.

PEF VIII a angajat 1,3 milioane euro sub formă de finanţare ulterioară către Unilink, o multi-agenţie de asigurări.

De asemenea, a ajutat compania Vehis să strângă instrumente de datorie în valoare de 135 milioane euro pentru a stimula creşterea acestei platforme online de vânzări şi finanţare a autovehiculelor.

Multe din companiile de portofoliu au făcut achiziţii în acest an. Operatorul staţiilor de alimentare MOYA, Anwim, casa de software Software Mind, Studenac, lanţul de supermarketuri de proximitate cu cea mai rapidă creştere din Croaţia şi Unilink, şi-au crescut cota de piaţă sau au accelerat expansiunea internaţională prin achiziţii atât pe pieţele locale, cât şi în străinătate.

Mai mult, Snap Outdoor, proprietarul magazinului online care oferă echipament şi îmbrăcăminte pentru activităţi în aer liber, şi Focus Garden, un magazin online de mobilier de grădină şi accesorii, au intrat organic pe noi pieţe din regiunea ECE.

De la înfiinţarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns nouă fonduri cu capital total de peste 2,5 miliarde euro. Până la sfârşitul anului 2022, fondurile administrate de Enterprise Investors au investit 2,2 miliarde euro în 152 de companii dintr-o serie de industrii şi au ieşit din 136 de companii.

În România, investitorul a pariat 200 mil. euro pe companii din domenii precum retail, telecom sau IT. Primul pariu a fost în Orange România (telecom) în 1999 şi 2000. A urmat Artima România (actualmente Carrefour Market) în 2005, SIVECO România (IT) în acelaşi an, Macon Deva (construcţii) în 2006, Profi Rom Food (comerţ alimentar) şi Smartree (HR) în 2010 şi Noriel (jucării) în 2016.

În prezent, fondurile administrate de EI deţin în prezent participaţii în 15 companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO