Companii

Fondul Oamenilor de Afaceri mizeaza pe actiunile TLV

02.05.2006, 00:00 24

Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), administrat de SAFI Invest, a inregistrat in 2005 o crestere a activului net de 41% in euro, datorita evolutiei bune a actiunilor listate la Bursa, in principal a actiunilor Bancii Transilvania (TLV), in care fondul a investit aproximativ o treime din active. Valoarea activului net al fondului la finele lui 2005 se ridica la 14,7 mil. euro (54 mil. lei).

In lei, cresterea activului net a fost de 31%, randament asemanator celui oferit de fondurile mutuale cu plasamente in actiuni.

Valoarea portofoliului de actiuni al fondului a avansat anul trecut cu 24%, atingand la sfarsitul lunii decembrie 6,57 mil. euro (24,16 mil. lei).

Fondul Oamenilor de Afaceri mai detinea la finele anului trecut 12,7 mil. actiuni la Banca Transilvania, cu valoarea de piata de 4,3 mil. euro (15,8 mil. lei), reprezentand aproape 30% din activele totale ale fondului. Asta in ciuda faptului ca fondul a vandut in prima parte a anului trecut actiuni ale Bancii Transilvania in valoare de circa 3,6 mil. euro (13,2 mil. lei). Fondul avea in portofoliu si actiuni la cele cinci societati de investitii financiare (SIF), in valoare de 1,59 mil. euro (5,84 mil. lei), reprezentand 10,8% din activul net.

Alte plasamente mai importante ale fondului sunt reprezentate de actiuni la companiile petroliere Petrom si Rompetrol Rafinare, precum si la Oltchim Ramnicu-Valcea, Banca Comerciala Carpatica din Sibiu, Siretul Pascani si Prodlacta Brasov.

Fondul si-a lichidat anul trecut participatiile detinute la Socep Constanta, Ardaf Cluj si Azomures Targu Mures si a realizat investitii noi in Carbid Fox Tarnaveni si Braiconf Braila.

FOA mai avea in portofoliu la finele anului si 4% din actiunile producatorului de mobila Elvila, evaluate la 0,47 mil. euro (1,72 mil. lei), dar si 93% din titlurile Marmura Bucuresti, in valoare de 1,34 mil. euro (4,94 de mil. lei). In luna ianuarie a acestui an, fondul a vandut actiunile detinute la Marmura catre Astra Vagoane Calatori , pe 2 mil. euro.

Valoarea plasamentelor fondului in depozite bancare era la finele anului trecut de 5,27 de mil. euro (19,4 mil. lei).

Valoarea activului unitar net al fondului era la finele lunii decembrie de 8,3638 lei, cu 34% mai mare decat la finele lui 2004. Pe RASDAQ, titlurile FOA au crescut anul trecut cu 25%, incheind anul la cotatia de 4,34 lei. La finele primului trimestru activul net pe actiune al fondului se ridica la 8,5622 lei.

Fondul Oamenilor de Afaceri este un fond inchis listat pe piata RASDAQ. Fondul a preluat activele Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri, dupa prabusirea acestuia in 1996.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO