Companii

Fondul de private equity Booster Capital, cofondat de doi foşti executivi din Oresa si alţi doi din Enterprise Investors, a strâns 100 de milioane de euro pentru a investi în IMM-urile din România şi din regiune

Fondul de private equity Booster Capital, cofondat de doi...

Autor: Cristina Bellu

14.11.2024, 17:05 310

Fondul de investiţii Booster Capital a anunţat că a strâns 100 de milioane de euro pentru a investi în IMM-urile din România, Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia.

Mai exact, a avut loc first closing-ul pentru Booster Capital I, un fond de private equity axat pe Europa Centrală şi de Est.

Booster Capital este cofondat de Laurenţiu Ispir (fost Oresa), Şerban Roman (fost Enterprise Investors), Vlad Tabacu (Oresa) şi Thomas Tuske (Enterprise Investors), executivi care au o experienţă cumulată de peste 60 de ani în private equity, lucrând pentru aceste fonduri regionale de renume precum Enterprise Investors sau Oresa.

Dincolo de investitorii privaţi, cel mai mare angajament, de 30 de milioane euro, este finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU, cu sprijinul financiar al Guvernului României în cadrul Fondului de capital pentru redresarea României. Programul este gestionat de Fondul European de Investiţii (FEI).

BERD a aprobat, de asemenea, un angajament de capital de până la 15 milioane euro, pentru care documentele de investiţii sunt în curs de negociere.

Fondul va investi în România, Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia, în întreprinderi mici şi mijlocii cu o cifră de afaceri cuprinsă între 10 şi 50 de milioane de euro şi o EBITDA cuprinsă între 1 şi 5 milioane euro.

Dimensiunea investiţiei vizate este de 5 -15 milioane euro per tranzacţie, în sectoare precum servicii IT, retail/e-commerce specializat, servicii B2B, bunuri de larg consum, producţie cu valoare adăugată, sănătate şi wellness.

Partenerii Booster Capital au fost implicaţi, de-a lungul timpului, în dezvoltarea unor lideri naţionali sau regionali precum Profi (retail), Fabryo Corporation (vopsele decorative), Netrisk (asigurări online), RBC Group (servicii IT pentru retail şi banking), Scitec (nutriţie sportivă), Noriel (retail specializat/joburi) sau ViaTrend (ready meals).

Laurenţiu Ispir a petrecut peste 15 ani în cadrul Oresa din care peste 4 ani în poziţia de Partener. La începutul carierei, în anii 2000, a ocupat poziţia de senior editor în cadrul Ziarului Financiar. Şerban Roman a condus operaţiunile locale ale Enterprise Investors până în ianuarie 2021, dar a lucrat pentru fondul cu sediul în Polonia timp de 15 ani. Thomas Tuske a fost country director al Enterprise Investors în Ungaria timp de mai bine de un deceniu. Vlad Tabacu a activat în cadrul Oresa timp de 13 ani, ultimii 4 ani petrecându-i în poziţia de Partener.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) negociat între România şi Comisia Europeană, 400 de milioane de euro trebuie să fie alocaţi dezvoltării companiilor mici şi mijlocii cu ajutorul finanţărilor acordate de fondurile de investiţii. Dacă prin FEI sunt puşi la dispoziţie 400 de milioane de euro, investitorii privaţi trebuie să aducă şi ei 400 de milioane de euro, rezultând un program de finanţare de 800 de milioane de euro. Aceşti bani trebuie administraţi de către profesionişti care au experienţă în administrarea fondurilor de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels