Companii

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, solicită finalizarea urgentă a licitaţiei pentru spaţiile comerciale din Aeroportul Henri Coadă, proces care are o întârziere de 10 luni, ceea ce a dus la prelungirea unor contracte dezavantajoase din punct de vedere financiar

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Compania...

Autor: Roxana Rosu

26.04.2023, 12:34 435

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), solicită finalizarea urgentă a licitaţiei pentru spaţiile comerciale din Aeroportul Internaţional Henri Coadă, proces care are o întârziere de 10 luni, ceea ce a dus la prelungirea unor contracte dezavantajoase din punct de vedere financiar pentru CNAB.

”Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a neglijat să organizeze licitaţia pentru concesionarea spaţiilor comerciale din Aeroportul Internaţional Henri Coadă (AIHCB), în ciuda angajamentului asumat faţă de Consiliul Concurenţei de a finaliza licitaţia şi de a desemna câştigătorii până la data de 31 iulie 2022. CNAB nu a luat măsurile necesare şi a întârziat organizarea licitaţiei cu aproape 10 luni. Acest lucru a condus la prelungirea contractelor cu firmele existente care administrează spaţiile comerciale pe o perioadă de 6 luni, până la 30 iunie 2023. Prelungirea a fost efectuată în ciuda opoziţiei Fondului Proprietatea, exprimată, printr-un vot negativ în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 5 decembrie 2022. Există riscul major că aceste contracte, care sunt dezavantajoase din punct de vedere financiar pentru CNAB, să fie prelungite din nou, dacă licitaţia nu este finalizată până la data la care acestea urmează să expire”, arată un comunicat al FP.

Spaţiile comerciale din Aeroportul Bucureşti reprezintă o sursă importantă de venit pentru Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Dar, potrivit FP, în 2019, în condiţiile atingerii vârfului de trafic pe aeroport, CNAB a încasat venituri echivalând cu aproximativ 22% din vânzările realizate în spaţiile destinate activităţii de alimentaţie publică, şi doar circa 7% din vânzările realizate în spaţiile destinate activităţii de retail.

Conform unui studiu de piaţă pus la dispoziţie de către CNAB, procentul mediu din vânzări încasat de către aeroporturile europene comparabile ca dimensiune cu cel din Bucureşti în perioada 2018-2019 a fost de 22,6% pentru activităţile de alimentaţie publică, şi de 28,6% pentru vânzările în regim duty free.

Astfel, Fondul Proprietatea subliniază că întârzierea organizării licitaţiei are un impact negativ asupra companiei, întrucât o privează de venituri potenţial mai mari.  

“Fondul Proprietatea este profund dezamăgit de lipsa de implementare a guvernanţei corporative şi de managementul defectuos din cadrul CNAB, evidenţiate de maniera în care compania a tratat această licitaţie. Suntem îngrijoraţi de lipsa de interes manifestată de CNAB faţă de valorificarea transparentă şi competitivă a spaţiilor comerciale, aceasta fiind o problemă foarte importantă pentru toate părţile interesate, inclusiv pentru pasagerii şi acţionarii companiei. Solicităm CNAB să facă toate demersurile necesare pentru finalizarea licitaţiei în mod transparent.”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portfoliu al Fondului Proprietatea.

CNAB a încheiat în octombrie 2010 două contracte de asociere în participaţiune cu două companii:  unul pentru activitatea de alimentaţie publică (food&beverages), şi celălalt pentru activitatea de retail (în principal în regim duty free). Aceste contracte au expirat pe data de 31 decembrie 2022.

În octombrie 2016, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie având ca obiect o posibilă înţelegere anticoncurenţială între CNAB şi cele două companii care administrau spaţiile comerciale.

În octombrie 2021, prin decizia Consiliului Concurenţei nr 69/06.10.2021, CNAB şi-a asumat: identificarea şi aprobarea modelului optim de valorificare a spaţiilor comerciale – termen 30.11.2021, achiziţia de servicii de asistenţă pentru derularea licitaţiei – termen 28.02.2022, elaborarea caietelor de sarcini şi a proiectelor de contract pentru licitaţie – termen 30.04.2022 şi derularea licitaţiei şi desemnarea câştigătorilor – termen 31.07.2022.

Pe 20 decembrie 2021, Consiliului de Administraţie al CNAB a aprobat iniţierea demersurilor pentru organizarea licitaţiei pentru spaţiile din aeroport, dar pe 27 octombrie 2022 a convocat o Adunare Generală a Acţionarilor cu propunerea de a prelungi cele două contracte cu 6 luni.

Pe 5 decembrie 2022, printr-o hotărâre AGA a CNAB cele două contracte au fost  prelungite pentru 6 luni, până la data de 30 iunie 2023.

În aceste condiţii, Fondul Proprietatea solicită CNAB luarea unor măsuri urgente pentru finalizarea licitaţiei cât mai curând şi abordarea unui model diferit de administrare a spaţiilor comerciale din aeroport, cum ar fi implementarea un sistem de redevenţe bazat pe procent din venituri, similar celui utilizat de alte aeroporturi internaţionale.

În plus, FP cere efectuarea unei restructurări a CNAB cu scopul de a stabili un mecanism clar de luare a deciziilor, crearea unui cadru funcţional de identificare şi sancţionare a conflictelor de interese, precum şi de tragere la răspundere a angajaţilor în cazul neîndeplinirii sarcinilor.

O altă solicitare a acţionarului prevede reorganizarea procesului de recrutare de personal ”pentru a prioritiza selecţia de angajaţi profesionişti şi competenţi şi pentru a evita perpetuarea conflictelor de interese existente”,  se mai arată în comunicatul FP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO