Companii

Fondul Proprietatea cere organizarea unui nou proces de selecţie pentru numirea membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroporturi Bucureşti şi spune că persoanele nominalizate nu au experienţă relevantă de conducere, fiind conectate politic

Fondul Proprietatea cere organizarea unui nou proces de...

Autor: Roxana Rosu

28.10.2020, 12:13 280
Fondul Proprietatea cere organizarea unui nou proces de selecţie pentru numirea membrilor Consiliului de Administraţie al companiei Aeroporturi Bucureşti, apreciind că persoanele nominalizate nu sunt cei mai potriviţi candidaţi şi nu au experienţă relevantă de conducere, cei mai mulţi dintre ei fiind conectaţi politic sau afiliaţi.

Acţionarii Aeroporturi Bucureşti sunt aşteptaţi să voteze numirea candidaţilor selectaţi la adunarea generală din 2 noiembrie.

”Procesul de selecţie nu a fost riguros, rezultând, astfel, nominalizări care nu sunt credibile. Prin procesul de selecţie, în care legislaţia privind guvernanţa corporativă a fost respectată doar în teorie, în practică nu s-a ajuns la rezultatul optim, şi anume, găsirea celor mai potriviţi candidaţi pentru Consiliu. Fondul a observat că majoritatea candidaţilor propuşi nu au experienţă relevantă de conducere şi nu sunt independenţi, cei mai mulţi fiind conectaţi politic sau afiliaţi”, arată un comunicat al FP.

Fondul cere Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să nu aprobe numirea membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroporturi Bucureşti pentru un mandat de patru ani şi să reia procesul de selecţie pentru întregul Consiliu de Administraţie.

„Este absolut crucial pentru Aeroporturi Bucureşti să aibă membri în Consiliul de Administraţie cu o calificare corespunzătoare, competenţi şi experimentaţi, mai ales în actualele circumstanţe pline de provocari. Candidaţii cu experienţă dovedită şi fără influenţă politică ar trebui să aibă prioritate pentru a susţine Aeroporturi Bucureşti să treacă prin această perioadă plină de incertitudini şi să îşi dezvolte potenţialul. Compania are planuri corporative şi de investiţii ambiţioase, inclusiv listarea la Bursa de Valori, care pot fi realizate doar dacă sunt gestionate de profesioniştii potriviţi”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea.

În opinia FP, procesul de selecţie a membrilor CA nu a fost relevant sau coerent, fiind condus de trei consultanţi de HR diferiţi. În aceste condiţii, consultatul de HR care a încheiat ultima fază a procedurii de selecţie, PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, nu a avut mandat pentru a interveni asupra listei lungi a canditaţilor care a rezultat în urma primelor faze ale procesului de selecţie, fapt care a condus la o listă scurtă nepotrivită.

O altă observaţie făcută de FP este că procedura de selecţie nu a inclus o o etapă de căutare activă pentru cei mai buni candidaţi disponibili realizată de profesionişti de resurse umane, fiind realizată exlusiv prin publicarea unui anunţ de recrutare.

În plus, depunerea candidaturilor a fost caracterizată de un exces de birocraţie, care a descurajat potenţialii candidaţi potriviţi să participe la procesul de selecţie.

”Procesul de selecţie nu s-a concretizat prin selectarea candidaţilor care au experienţa şi calităţile necesare pentru a conduce o companie cu un nivel de complexitate cum este cel al Aeroporturi Bucureşti.Candidaţii catalogaţi drept cei mai potriviţi în procesul de selecţie nu îndeplinesc criteriul independenţei”.

În final, Fondul Proprietatea este de părere că niciunul dintre candidaţii propuşi nu are experienţa relevantă pentru a susţine obiectivul companiei de a atrage finanţare de la investitorii instituţionali pentru construcţia unui nou terminal, prin listarea companiei la Bursa de Valori.

Potrivit datelor de pe siteul Aeroporturi Bucuresti, în Consiliul de Administraţie există în prezent 7 administratori provizorii: Cosmin Florin Mihălţan (data numirii: 05.01.2020; 05.07.2020; 11.05.2020 (preşedinte); 21.07.2020 (preşedinte), Corvin Nedelcu (data numirii: 27.12.2019; 27.06.2020), Cătălin Niculiţă - data numirii: 04.02.2020; 04.08.2020, Cosmin Cătălin Peşteşan - data numirii: 03.01.2020; 03.07.2020, Florescu Adrian Constantin - data numirii: 20.04.2020, Gabriel Plăiaşu - data numirii: 05.01.2020; 05.07.2020; 16.01.2020 (vicepreşedinte); 21.07.2020 (vicepreşedinte) şi Raicu Mircea Cristian - data numirii: 12.04.2020

Structura acţionariatului companiei este: 80% acţiuni deţinute de statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, şi 20% acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO