• Leu / EUR4.7559
  • Leu / GBP5.4795
  • Leu / USD4.1941
Companii

Fondul Romano-American de Investitii a preluat controlul Intercapital Invest

Secțiune susținută de Medlife Logo

Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) a preluat prin intermediul societatii de administrare a investitiilor Certinvest un pachet de 51% din actiunile societatii de brokeraj bursier Intercapital Invest.
Pachetul a fost preluat de la omul de afaceri Eugen Voicu, care nu a dorit insa sa precizeze valoarea tranzactiei. Brokerii de pe piata de capital spun insa ca pretul pachetului de actiuni s-a situat probabil intre 100.000 si 200.000 de dolari.
Omul de afaceri a vandut anul trecut fondului de investitii si pachetul majoritar de actiuni la Certinvest. Societatea, care administreaza trei fonduri mutuale si urmeaza sa lanseze inca trei fonduri in acest an, detine acum controlul asupta societatii care ii intermedia si pana acum tranzactiile de pe piata de capital. Transferul pachetului de actiuni a fost avizat deja de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Miza preluarii societatii de administrare si a celei de brokeraj este viitoarea aparitie a fondurilor private de pensii, care vor fi administrate de societati specializate. Mai mult in ultimele luni, pe piata s-a facut simtita o usoara crestere a interesului investitorilor fata de fondurile mutuale. Doar luna trecuta activul net al fondurilor mutuale romanesti a crescut cu 18% pana la 1.391 miliarde de lei (43 milioane de dolari).
FRAI, infiintat in 1995 de Congresul Statelor Unite este primul fond strain care investeste in Romania in domeniul administrarii investitiilor. Fondul are participatii la multe companii romanesti printre care Banca Romaneasca, unde este actionar majoritar, compania de vopseluri Policolor, producatorul de cauciuc Rolast, la reteaua hoteliera Comtel si societatea de prelucare a marmurei Titan Mar.
Intercapital Invest are un capital social de 4 miliarde de lei, si detine o cota de piata de 1-2% din tranzactiile realizate in ultimii ani la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa Electronica RASDAQ. Societatea a intermediat an ultimii ani trei emjisiuni de obligatiuni corporatiste ale unor companii de leasing: doua ale International Leasing si una a TBI Leasing. Pe langa sediul din Bucuresti, societatea detine doua sucursale in Cluj-Napoca si Baia Mare. Conform datelor de la Ministerul de Finante, societatea a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri de 3,6 miliarde de lei si un profit de cateva milioane de lei.
Certinvest administreaza in prezent trei fonduri mutuale, cu active de aproximativ 80,3  miliarde de lei (2 milioane de dolari). Cele trei fonduri, Capital Plus, fond cu plasamente diversificate, Intercapital, fond care inveseste preponderent in actiuni cotate si Tezaur, fond cu profil monetar, aveau impreuna la finalul lunii ianuarie o cota de 5% pe piata fondurilor mutuale.
vlad.nicolaescu@zf.ro

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7559
Diferență: -0,0357
Ieri: 4.7576
Azi: 4.1941
Diferență: 0,0072
Ieri: 4.1938
Azi: 5.4795
Diferență: 0,2525
Ieri: 5.4657
Azi: 4.1867
Diferență: -0,0668
Ieri: 4.1895