Companii

Fondurile de investitii se bat pe clinicile private, o afacere care continua sa creasca

Fondurile de investitii se bat pe clinicile private, o afacere care continua sa creasca

Sergiu Negut, directorul executiv al CMU: La inceputul anului 2009 estimam ca nevoile medicale nu se inscriu pe o lista de asteptare intre prioritatile populatiei si ca ele nu fac parte din categoria produselor de lux, ce vor fi uitate pe rafturile magazinelor. Se pare ca am anticipat corect.

26.01.2010, 23:22 35

Vanzarea MedLife din noiembrie anul trecut pentru 20 mil. eurocatre un fond al Société Générale si intrarea in linie dreapta atranzactiei cu un pachet majoritar de actiuni la CMU au readus inatentia investitorilor sectorul de sanatate, care a mai avut operioada de efervescenta in 2007, cand mai multe firme de privateequity au plusat cu 30 mil. euro.

Extindere, extindere si iar extindere

Valoarea clinicilor private a crescut in ultimii trei ani pefondul extinderii puternice si al cresterii veniturilor pe care leobtin in principal din zona de retail.

Anul trecut, spre exemplu, clinicile au continuat sa creasca cuprocente care au ajuns si la 80%, in conditiile in care climatuleconomic general a fost advers, iar majoritatea domeniilor auintrat pe scadere.

Marjele de profit s-au conservat si acestea, iar premiselepentru 2010 sunt de mentinere a ritmului ascendent.

"La inceputul anului 2009 estimam ca nevoile medicale nu seinscriu pe o lista de asteptare intre prioritatile populatiei si caele nu fac parte din categoria produselor de lux, ce vor fi uitatepe rafturile magazinelor. Se pare ca am anticipat corect, ca dovadaaceasta crestere importanta, chiar daca nu la nivelul la care am fiputut creste in conditii normale", a spus Sergiu Negut, directorulexecutiv al CMU.

Chiar daca dinspre zona de corporate clinicile au avut scaderi,acestea au fost compensate de incasarile din retail (cash). Peransamblu insa rezultatele foarte bune de anul trecut au atrasfondurile de investitii ca un magnet.

Intrate in linie dreapta, discutiile de preluare s-au purtat cunoua interesati in cazul MedLife, si cu opt la CMU, atat fonduri deinvestitii, cat si investitori strategici.

Un nou-intrat surpriza

Suma de 60 mil. euro pe care fondurile ar putea-o plati pentru ocota din piata serviciilor medicale private vine in conditiile incare piata de fuziuni si achizitii (M&A) s-a prabusit anultrecut la un sfert din nivelul din 2008.

Cu noi actionari, deci cu noi resurse, concurenta se asteapta safie din ce in ce mai dura in perioada urmatoare, insa industria deprofil va fi cu atat mai dinamica anul acesta, cu cat A&DPharma, cel mai mare grup farmaceutic local, a anuntat ca urmeazasa deschida primele clinci "ca raspuns la cererea crescuta" dinacest segment.

Noua divizie a grupului farmaceutic Anima Specialty MedicalServices ar putea pune presiune pe jucatorii deja existenti si arputea schimba ierarhii pe termen mediu si lung, tinand cont deputerea financiara pe care grupul o are.

O piata de 400 mil. euro

Piata serviciilor medicale private este estimata la circa 400mil. euro, iar principalii jucatori sunt Medicover, MedLife,Euromedic, CMU, Medcenter, Gral Medical, Sanador, Romar, Medsana.Pe segmentul de spitale, unitati de mari dimensiuni detinEuroclinic si MedLife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO