Companii

Fondurile europene şi agricultura vor fi motoarele de creştere ale holdingului de 300 mil. euro deţinut de Constantin Toma

Fondurile europene şi agricultura vor fi motoarele de creştere ale holdingului de 300 mil. euro deţinut de Constantin Toma

Con­stantin Toma, unul dintre cei mai puternici antreprenori ro­mâni

Autor: Adrian Ionut Cojocar

24.01.2012, 00:06 1412

Omul de afaceri buzoian Con­stantin Toma, unul dintre cei mai puternici antreprenori ro­mâni, a ajuns anul trecut la afaceri de 300 mil. euro cu hol­dingul Romet pe care-l controlează şi în anii urmă­tori mizează atât pe proiecte finanţate cu fonduri europene, cât şi pe sectorul agricol, care i-au adus una dintre cele mai mari creşteri în anii anteriori.

"Afacerile holdingului Romet au crescut anul trecut cu circa 10%, ajungând la o cifră de afa­ceri agregată de circa 300 de milioane de euro. Sperăm ca în 2012 să ne menţinem cel puţin cifra de afaceri, dar să ne mărim profitul. De asemenea ne dorim să mărim cifra noastră de afaceri pe export, unde deja avem mai multe atuuri", spune Constantin Toma, 53 de an, de profesie inginer.

Exporturile Romet contribuie în prezent cu circa 10-15% la afacerile grupului.

Grup Romet, compania fanion a holdin­gului, a avut în 2010 un profit net de 2,5 mil. lei la afaceri de 536,7 mil. lei.

Afacerile din sectorul agricol ale omului de afaceri, care controlează un grup de circa 22 de firme cu vânzări anuale care se ridică la 300 mil. euro, au cunoscut o creştere impresionantă în ultimii ani.

Astfel, chiar dacă holdingul Romet este cunoscut în primul rând pentru poziţia sa de lider pe piaţa de echipamente industriale din România, agricultura începe să joace un rol din ce în ce mai important în afacerile grupului din Buzău. Toma a ajuns să deţină cea mai mare firmă agricolă din judeţ, respectiv Agroglobal, care se ocupă cu cultivarea a câteva mii de hectare de cereale şi care a ajuns anul trecut la afaceri de circa 40 milioane de euro, după un avans de 22% faţă de anul anterior.

În anul 2007 vânzările companiei erau de numai 32,2 milioane de lei (9,5 milioane de euro).

"Într-adevăr, anul 2011 a fost un an de excepţie în agricultură şi, desigur, acest lucru s-a reflectat şi în afacerile noastre din această zonă. Agroglobal Buzău este vârful de lance al Grup Romet pentru businessul agricol, în 2011 atingând o cifră de afaceri de circa 40 de milioane de euro şi, probabil, un profit de peste 1 milion de euro (situaţiile nu sunt încă definitivate)", spune el.

Firma Agroglobal este fostul "Trust de mecanizare a agriculturii" din judeţul Buzău şi se ocupă cu cultivarea de cereale, prestări de servicii în agricultură, comerţ cu cereale şi seminţe, îngrăşăminte şi pesticide agricole.

Toma, care este şi cel mai mare producător de sisteme pentru irigaţii, spune că anul agricol bun de anul trecut a avut un impact pozitiv asupra vânzărilor companiei de instalaţii de irigat, însă consideră că anul 2012, care se anunţă unul secetos, va contribui şi mai mult la creşterea vânzărilor pe acest segment.

Investiţiile holdingului vor fi direcţionate anul acesta cu precădere în dezvoltarea afacerilor din agricultură, care a fost pilonul pe care s-a sprijinit economia anul trecut. "Pentru anul 2012 avem în derulare finalizarea unui siloz de cereale pe firma Agroglobal, de circa 4 milioane de euro, obţinut cu cofinanţare de la Uniunea Euro­peană", spune proprietarul grupului Romet.

Fondurile europene sunt mană cerească

Principalele industrii în care activează hol­dingul Romet sunt cele de mediu, energie şi agri­cul­tură, iar creşterea pronunţată a afa­cerilor gru­pului din ultimii ani a fost alimentată de sumele mari de bani care s-au pompat în Ro­mânia prin proiecte finanţate cu fonduri euro­pene în domeniul reţelelor de apă şi canalizare mai cu seamă pentru administraţiile locale.

"Sperăm ca guvernul să atragă cei 4-6 miliarde de euro promişi, de la Uniunea Euro­peană, în acest an, pentru a avea şi mai multe con­tracte de furnizare de diferite produse pentru industria mediului şi agricultură", a pre­cizat el.

Romet a reuşit să profite de această conjuctură datorită poziţiei de lider detaşat pe care o deţine pe segmentul echipamentelor pentru apă din România, compania producând de la echipamente pentru tratarea apei şi pentru reţele de apă până la sisteme de irigaţii.

Grupul Romet este cel mai mare jucător de pe piaţa de maşini şi echipamente din România, iar Constantin Toma, proprietarul grupului, deţine două firme în topul primelor 100 de firme din România după cifra de afaceri cu capital majoritar românesc.
Grupul Romet este structurat în industria apei, unde deţine poziţia de lider, pe trei segmente principale. Primul segment se adresează tratării apei, respectiv producţia de filtre casnice până la staţii de tratare a apei şi staţii de epurare. Un alt segment se adresează reţelelor de apă, respectiv vane industriale, robineţi, hidranţi şi adaptoare. Romet este şi cel mai mare furnizor de instalaţii de irigare de pe plan local şi în producţia de stingătoare. Holdingul mai este axat şi pe producţia de echipamente pentru hidrocentrale şi termocentrale.

Romet a finalizat în luna noiembrie a anului trecut o investiţie în suplimentarea pro­duc­ţiei de stingătoare cu circa 1,5 milioane de bucăţi, iar conducerea companiei se aşteaptă ca până în luna martie producţia de stingătoare să ajungă la capacitatea proiectată. Investiţia, care s-a ridicat la circa 2,5 milioane de euro, a majorat capa­ci­tatea de producţie de stingătoare la circa 2 milioane de bucăţi pe an, acestea având ca destinaţie în principal piaţa de export.

Romet este lider pe piaţa de stingătoare din România cu o cotă de circa 40%, însă este puternic concurată de producători din China.

"Turnătoria de fontă, unde am mărit deja capacitatea proiectată de la 6.800 de tone anual la peste 15.000 de tone anual, sperăm să o punem în funcţiune la sfârşitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie. De asemenea, avem în curs de aprobare, tot pe fonduri UE, proiecte de peste 10 milioane de euro atât pentru utilaje şi tehnologie în industrie, dar şi pentru echipa­mente agricole", a declarat Constantin Toma.

El mai spune că în urma finalizării turnă­toriei probabil com­pania va angaja aproximativ 100 de oameni şi că anul trecut grupul s-a orien­tat cu precădere spre recrutarea de ingineri, despre care spune că România duce lipsă.

"Anul trecut afacerile noastre nu au fost influenţate foarte mult de turbulenţele de pe pieţele financiare. În 2012 sperăm ca sistemul bancar românesc să fie sănătos, iar protestele din ţară să se oprească pentru că vor afecta întregul business românesc", a conchis Toma.

Grup Romet, Romtet, Aromet şi Agro­glo­bal sunt companiile fanion ale holdingului Romet, însă în total grupul cuprinde circa 22 de firme controlate de Constantin Toma. Omul de afaceri deţine, pe lângă aceste companii, firme mai mici din sectorul de construcţii, de instalaţii, de transport şi alte prestări de servicii care se adresează printre altele şi celorlalte companii mari din grup.

Toma aplică un management de tip Kaizen, care a fost practicat prima dată la Toyota şi prin care omul de afaceri spune că a reuşit să reducă re­bu­turile aproape de zero, să diminueze cos­tu­rile cu 25% şi să respecte întocmai termenele de livrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO