Companii

Ford nu mai are voia se vanda masini pe web in Texas

31.07.2000, 00:00 24



Statul Texas a devenit campul de lupta dintre autoritatile care vor sa reglementeze strict activitatile comerciale de pe Internet si comerciantii online care considera ca web-ul trebuie sa fie o piata complet libera.

Ultima batalie din acest razboi s-a purtat saptamana trecuta cand un judecator districtual a hotarat ca producatorul american de autovehicule Ford nu poate vinde masini prin intremediul Internetului, in interiorul statului Texas.

Acceasi decizie a infirmat acuzatiile companiei Ford care sustinea ca i-au fost incalcate drepturile constitutionale atunci cand autoritatile care reglementeaza activitatile de comert electronic in Texas au decis sa suspende activitatea unui site prin care se vindeau masini la mana a doua.

Principalul argument care a stat la baza acestei hotarari judecatoresti a fost acela ca vanzarea de autovehicule de catre producator direct cumparatorului este interzisa in toate situatiile, Internetul avand astfel acelasi statut cu al oricarui alt sistem de comercializare.

Prin intermediul acestui site, compania Ford vindea masini la mana a doua la preturi foarte atractive. Autovehiculele erau livrate clientului de catre un intermediar ales de catre acesta.

Ford a fost de parere ca, atat timp cat exista un intermediar, nu poate fi vorba de vanzare directa. Judecatorul care a instrumentat cazul a considerat ca Ford era insa de fapt cel care dicta termenii tranzactiei si ca firma era adevaratul intermediar.

Companiilor din alte domenii care sunt specializate in comertul electronic li s-a interzis, de asemenea, sa-si vanda produsele prin Internet in Texas pe baza unor motive similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO