Companii

Ford plateste 27 mil. euro in plus pentru fabrica de la Craiova

05.03.2008, 18:43 23

Ford va plati cele 27 de milioane de euro considerate de Comisia Europeana ajutor de stat in privatizarea Automobile Craiova si va incepe productia in Romania in primul sau al doilea trimestru din 2009, a declarat ieri pentru ZF John Fleming, CEO si presedinte al Ford Motor Company.
"Suma de 27 de milioane de euro va fi platita de Ford", a declarat Fleming. El a adaugat ca banii vor fi virati luna aceasta, dupa ce legea cu privire la datoriile Automobile Craiova va trece de Camera Deputatilor. De altfel, deputatii au adoptat ieri proiectul de lege care prevede aprobarea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre AVAS, in calitate de vanzator, si Ford Motor Company, in calitate de cumparator, pentru Automobile Craiova. Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui act normativ.
Oficialul Ford a mai spus ca din cauza anchetei CE, planurile Ford au fost devansate cu aproape sase luni. Daca in cadrul Salonului de la Frankfurt din toamna anului trecut presedintele Ford declara ca cele doua modele ce vor fi asamblate la Craiova vor fi cel mai probabil prezentate in 2008 la Salonul de la Paris, acestea au fost amanate pentru 2009.
"Modificarile uzinei vor incepe odata cu finalizarea achizitiei acesteia. Productia celor doua modele va fi demarata in primul sau al doilea trimestru din 2009", a subliniat Fleming.
Oficialul Ford nu a dorit sa comenteze despre segmentul din care vor face parte cele doua modele, desi la Frankfurt declara ca principalul model va fi unul de segment mic.
Productia de motoare pentru General Motors va continua si sub Ford la uzina de la Craiova, detaliile urmand a fi clarificate ulterior de catre cele doua companii. Reprezentantul Ford pe piata locala este in prezent compania Romcar, parte a Tiriac Auto, concern detinut de omul de afaceri Ion Tiriac, societate care ar putea fi preluata de concernul american. "Au existat discutii cu privire la Romcar cu Ion Tiriac, dar in acest moment nu se pot oferi mai multe detalii", a declarat Stephen Odell, vicepresedinte Ford of Europe pe probleme de marketing.
Noul model de clasa mica ce va fi asamblat la Craiova va intra cel mai probabil in competitie cu noul Sandero lansat de Dacia la Geneva.
"Nu avem intentia de a intra in competitie cu Dacia. Dar daca va trebui sa luam clienti de la o alta marca, o vom face", a subliniat Fleming. Ford va majora atat numarul de angajati, dar si nivelul tehnologic al uzinei. "Nu imi pot inchipui o uzina cu un singur robot (precum uzina Dacia - n.red.). Automatizarea este foarte importanta pentru calitatea si siguranta automobilelor, in timp ce personalul permite majorarea productiei", a spus Fleming.
Ford urmeaza sa investeasca 675 mil. euro la Craiova, fiind una dintre cele mai mari investitii din ultimii ani. Intrarea Ford in Romania, dupa cea a Nokia, va fi un semnal foarte puternic pentru investitori si marile companii multinationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO