Companii

Fotografia reţelelor de energie la nivel european: România are nevoie de o injecţie de 1,2 mld. euro în reţele în fiecare an până în 2050 pentru a permite conectarea prosumatorilor sau a energiei verzi. Care este reversul medaliei?

Potrivit Eurelectric nerealizarea unor astfel de investiţii ar pune în pericol 74% din conexiunile potenţiale în tehnologii-cheie pentru decarbonizare, cum ar fi vehiculele electrice, pompele de căldură şi energiile regenerabile.

Potrivit Eurelectric nerealizarea unor astfel de investiţii ar pune în pericol 74% din conexiunile potenţiale în tehnologii-cheie pentru decarbonizare, cum ar fi vehiculele electrice, pompele de căldură şi energiile regenerabile.

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2024, 12:27 900

Reţelele de distribuţie din Europa trebuie modernizate de urgenţă pentru a permite electrificarea masivă a transporturilor, a încălzirii şi a industriei, pentru a integra sursele de energie regenerabilă şi pentru a face faţă fenomenelor meteorologice extreme şi ameninţărilor cibernetice tot mai frecvente, se arată în studiul Grids for Speed, realizat de Eurelectric, organizaţie europeană care reprezintă interesele a mai bine de 3.500 de companii energetice ♦ Studiul se bazează pe creşterea consumului de energie, astfel că în cazul României ar fi necesare investiţii anuale de 1,2 mld. euro pe termen lung  Care este situaţia în alte state?

Studiul menţionat arată că investiţiile în reţelele de distribuţie ar trebui să crească de la o medie anuală de 33 de miliarde de euro la un nivel de 67 de miliarde de euro pe an în perioada 2025-2050, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023.

„Investiţiile în reţele vor crea peste 2 milioane de locuri de muncă, vor aduce economii de energie mai mari şi vor asigura o alimentare mai fiabilă cu energie electrică, accelerând în acelaşi timp decarbonizarea economiei europene”, cred reprezentanţii Eurelectric. Studiul a fost realizat pe baza estimărilor de investiţii trimise de companiile de distribuţie a energiei, au mai precizat reprezentanţii Eurelectric.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24