Companii

Francezii au prins gustul platformelor industriale: După Tricodava şi Grantmetal, Auchan preia Tractorul Braşov

Francezii au prins gustul platformelor industriale: După Tricodava şi Grantmetal, Auchan preia Tractorul Braşov

Patrick Espasa (stg.), şeful Auchan, a negociat preluarea platformei Tractorul cu Victor Vadaneaux (centru), cel care a adus în 2007 Cheynee Capital în România

Autor: Cristi Moga

10.04.2012, 00:05 1395

Grupul francez Auchan, care a înregistrat anul trecut vânzări brute de 433 mil. euro pe piaţa locală cu o reţea de nouă hipermarketuri, este pe punctul de a semna a treia achiziţie semnificativă din ultimele luni prin preluarea unui teren de circa 100 de hectare de pe platforma Tractorul Braşov.

După ce în iarnă francezii au plătit peste 20 de milioane de euro pentru două foste loturi industriale din Bucureşti, Tricodava şi Grantmetal, acum Auchan cumpără cea mai mare platformă din Braşov în urma unei tranzacţii de aproximativ 25 de milioane de euro, potrivit informaţiilor ZF.

Francezii, care au în prezent o reţea de nouă magazine, vor ca în următorii doi ani să mai deschidă cinci hipermarketuri, iar planul este de a cumpăra, unde este posibil, terenurile.

Auchan avea semnat în Braşov un contract prin care urma să cumpere spaţiul viitorului hipermarket din cadrul mallului Coresi ce trebuia dezvoltat pe platforma Tractorul, dar într-un final francezii au preferat să cumpere întregul teren.

Faţă de 2007, discount de 70%

Platforma fostei uzine se află de aproape cinci ani în portofoliul firmei Flavus Investiţii, controlate de fondul britanic Cheynee Capital, care a plătit, la licitaţie, 77 mil. euro plus TVA pentru platforma de 124 de hectare.

Britanicii intenţionau să dezvolte un mega-proiect imobiliar de 1,5 miliarde de euro pe acel teren, dar într-un final au ales să vândă cea mai mare parte a platformei la un discount de circa 70%, păstrând doar clădirile administrative, precum şi birourile amenajate într-o serie dintre aceste imobile.

Proiectul iniţial prevedea dezvoltarea unui centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 90.000 mp, dar nu a mai fost realizat din "motive interne în pofida faptului că centrul comercial era preînchiriat la 75% din suprafaţa sa, iar împru­mutul bancar era asigurat", spune Victor Vadaneaux, cel care a adus Cheynee Capital în România şi a negociat vânzarea proiectului de la Tractorul către Auchan.

"Deşi am fi dorit, şi am fi putut din punct de vedere financiar, să continuăm dezvoltarea proiectului Coresi în cadrul Flavus, investitorii au decis să se retragă din proiect şi au dorit cesiunea sa. Immochan va continua proiectul Coresi aşa cum a fost conceput de noi, compania având expertiza, resursele şi voinţa ca proiectul Coresi să fie realizat", spune acum Vadaneaux.

Ce se întâmplă cu restul terenului?

Francezii au adus anul trecut pe piaţa locală şi divizia de dezvoltare Immochan, iar miercuri va fi organizat un eveniment în care vor fi detaliate noile coordonate ale proiectului de la Braşov.

Centrul comercial va ocupa doar o mică parte din suprafaţa de 100 de hectare cumpărate, iar pe restul terenului foştii proprietari intenţionau să dezvolte şi un ansamblu rezidenţial cu 6.000 de locuinţe.

Întrebarea este dacă grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, va decide să dezvolte şi proiecte "neco­merciale" pe acel teren sau va aştepta să vândă platforma "pe bucăţi" după finalizarea mallului, care ar creşte valoarea de piaţă a terenului. Reprezentanţii Auchan nu au oferit detalii suplimentare privind investiţia de la Braşov. Tranzacţia realizată de Auchan vine la mai puţin de doi ani de când Cora, un alt grup francez din piaţa de hipermarketuri, a plătit 13 milioane de euro pentru patru hectare din platforma Hidrome­canica, având de asemenea intenţia de a dezvolta un centru comercial.

Cine mai produce în Braşov?

În prezent în Braşov există o zonă comercială bine dezvoltată la intrarea în oraş dinspre Bucureşti, unde se află magazine ale unor companii precum Carrefour, Bricostore, Praktiker, Deca­thlon, Selgros sau Metro, precum şi alte centre comerciale de dimensiuni medii, precum Unirea sau Eliana Mall.

Cu toate acestea, în prezent nu se poate vorbi despre un proiect dominant în oraş, iar acesta este unul dintre motivele pentru care Auchan şi Cora mizează pe Braşov.

În ceea ce priveşte producţia, principalele fabrici din judeţul Braşov sunt deţinute de compania britanică din industria medicamentelor GlaxoSmithKline, grupul suedez Autoliv (fabrică de centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbag-uri) sau producătorul german de rulmenţi Schaeffler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO