Companii

Francezii de la Expur fac un siloz gigant la Slobozia

Francezii de la Expur fac un siloz gigant la Slobozia

Autor: Gabriel Razi

16.11.2012, 00:07 2060

Unitatea de stocare ce urmează a fi ridicată de francezii de la Expur este una de mari dimensiuni, capacitatea sa fiind comparabilă cu cea a terminalelor de export din portul Constanţa.

Producătorul de ulei vegetal Expur, un business de 180 milioane euro în România, face primii paşi pentru construcţia unui siloz de 95.000 de tone în Slobozia, în apropierea fabricii pe care o deţine, spun surse din industrie.

"În acest moment este în faza de proiect", a declarat Mihaela Jipa, directorul administrativ al Expur, fără să dea mai multe detalii în legătură cu investiţia grupului francez.

Investiţia într-un siloz de 95.000 de tone se ridică la 4,5-5 milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 50 de euro/tonă, arată datele din piaţă.

O astfel de valoare corespunde şi cu bugetul de investiţii pentru acest an al producătorului de ulei.

Odată cu finalizarea acestui proiect de investiţii Expur îşi va dubla la aproximativ 200.000 de tone capacitatea de stocare pe care o deţine în silozuri şi magazii în apropierea fabricii de la Slobozia. Aici francezii pot procesa circa 330.000-350.000 de tone de floarea-soarelui şi rapiţă pe an.

Pe piaţa locală a uleiului vegetal Expur îşi dispută supremaţia cu alţi doi giganţi multinaţionali, Bunge şi Cargill. Piaţa uleiului este estimată an de an la 300-350 mil. euro, iar per total agricultura a fost un business de 19 mld. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO