Companii

Francezii de la PGS Sofa & Co angajează peste 60 de oameni la fabrica de mobilă din Biharia, judeţul Bihor

Francezii de la PGS Sofa & Co angajează peste 60 de...

Autor: Laurentiu Cotu

10.11.2022, 19:30 235

♦ PGS Sofa & Co se ocupă cu fabricarea de canapele şi produse tapiţate şi deţine pe piaţa locală trei unităţi de producţie.

Compania PGS Sofa & Co, controlată de familia Parisot din Franţa, are disponibile în prezent 63 de locuri de muncă la fabrica din localitatea Biharia, cele mai multe joburi fiind pentru muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor (50), potrivit informaţiilor existente pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor.

PGS Sofa & Co se ocupă cu fabricarea de canapele şi produse ta­pi­ţate şi deţine pe piaţa locală trei uni­tăţi de producţie. Compania a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 348,7 mil. lei (70,9 mil. euro), în creştere cu 24% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. PGS Sofa & Co a avut anul trecut un profit net de aproximativ 509.000 lei (104.000 euro) şi un număr mediu de 1.183 de angajaţi, conform datelor publice. În 2020, câştigul net al companiei a fost de peste 10,5 mil. lei (2,2 mil. euro), conform informaţiilor exis­ten­te pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Francezii mai deţin pe piaţa loca­lă compania Artemob International, care produce mobilă din lemn masiv, şi compania Greencorp, care produce canapele. PGS Sofa & Co este al patrulea cel mai mare exportator de mobilă din România, potrivit unui top realizat de ZF, primele locuri fiind ocupate de producătorii Aramis Invest, Taparo şi Ecolor, care îşi vând aproape integral producţia la export. Grupul Parisot a luat naştere în anul 1936, fiind înfiinţat de antreprenorul francez Jacques Parisot şi a intrat pe piaţa locală în urmă cu aproximativ 13 ani. În 2011, familia Parisot a vândut 51% din grup către fondul de investiţii Windhurst Industries.

Producţia de mobilă din România a urcat în 2021 cu circa 8% faţă de anul precedent, după o scădere considerabilă în 2020, anul de început al pandemiei, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Preţurile materiilor prime au fost, de altfel, mari şi în 2021, însă ele sunt într-o continuă creştere, nu par să dea înapoi, ba mai mult, sunt dublate, în ultimele luni, şi de majorările de costuri cu utilităţile.

Exporturile de mobilă au ajuns în 2021 la o valoare de 2,2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de 2020. Avansul a fost astfel peste cel de 8% al producţiei de mobilă din România, însă sub cel de 22% al importurilor. Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Olanda, Cehia, Marea Britanie sunt printre cei mai ’’avizi’’ consumatori de mobilă fabricată în România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO