Companii

Francezii de la Vinci, la a patra tranzactie in constructii

09.09.2008, 23:52 113

Compania franceza Eurovia, divizie a grupului francez Vinci, cel mai mare constructor din lume, a achizitionat compania de constructii Han Group, unul dintre cei mai activi jucatori de pe segmentul reabilitarilor de strazi din Capitala, care lucreaza cu o marja de profit de 27%.
Aceasta este a patra achizitie pe piata constructiilor a grupului Vinci dupa preluarea TIAB (prin divizia Vinci Energies), a grupului Stizo (prin compania germana G+H Montage) si a Viarom Construct (prin intermediul Eurovia).
Han Group a inregistrat anul trecut un profit net de 4,7 mil. euro, la o cifra de afaceri de 17,5 milioane de euro, fiind una dintre cele mai profitabile companii de profil. Reprezentantii celor doua companii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru detalii referitoare la tranzactie.
Han Group a fost implicata in ultimii ani in mai multe proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere din Capitala, alaturi de companii precum Tehnologica Radion, Delta ACM, Mari Vila sau Euro Construct Trading '98, si din orasul Cluj, unde compania detine o filiala.
Consiliul Concurentei analizeaza in prezent tranzactia avand in vedere ca cifra de afaceri cumulata a celor doi agenti economici depaseste echivalentul in lei a 10 milioane de euro si exista cel putin doua firme care realizeaza in Romania, fiecare in parte, afaceri mai mari decat echivalentul in lei a patru milioane de euro.
Eurovia, cu venituri anuale de peste 7,7 miliarde de euro, face parte din grupul francez Vinci si detine 38.500 de angajati in 16 tari. Compania a preluat in 2006 un pachet de 80% din actiunile firmei de constructii Viarom Construct din Bucuresti.
Han Group, companie infiintata in 1998, este detinuta de familia turca Sipahi, cu o participatie de 85%, si de Ionita Gheorghe, directorul general al companiei, cu 15%. Compania activeaza pe piata lucrarilor de constructii de drumuri, dar si pe piata mixturilor asfaltice.
Interesul gigantilor mondiali din industria constructiilor pentru companiile locale a crescut puternic in ultimii ani, datorita numarului ridicat de proiecte de reabilitare a infrastructurii derulate de administratiile locale si de Ministerul Transporturilor.
In plus, jucatorii straini vor sa-si securizeze pozitia pe piata romaneasca pentru a putea ataca proiectele mari de infrastructura care vor fi derulate cu fonduri de la Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO