Companii

Fratii Murad trec la productia de cartofi prajiti, dupa ce au investit intr-o fabrica de semipreparate din carne

Fratii Murad trec la productia de cartofi prajiti, dupa ce au investit intr-o fabrica de semipreparate din carne
15.11.2009, 23:28 8289

Acestia au mai finalizat insa in prima parte a anului oinvestitie de noua milioane de euro intr-o fabrica de semipreparatedin carne in localitatea Topoloveni, judetul Arges.

Productia celor doua noi fabrici va fi directionata majoritarcatre lantul de restaurante Spring Time, dar si catre alte unitatide desfacere din segmentul HoReCa (hoteluri, restaurante,cafenele).

"Am cumparat spatiul de productie din Roman, deoarece este ozona cu o productie foarte buna de cartofi. Ambele fabrici urmau safie deschise anul acesta, insa, din cauza crizei, finalizareafabricii din Roman a fost amanata pentru anul viitor", a declaratHassan Murad, administrator si actionar al grupului de firme careproduce brandul Mandy Foods.

El a mentionat ca investitiile de patru milioane de euro vor fidirectionate doar catre achizitia de utilaje.

Afaceri de milioane de euro din conserve

Fratii Murad sunt prezenti in industria alimentara locala dinanul 2001 si opereaza in prezent unul dintre cei mai mariproducatori de conserve de carne, legume si pateuri de pe planlocal prin intermediul brandului Mandy Foods.

Ei detin o fabrica de conserve de pate, carne, legume si mixtein comuna Glina din judetul Ilfov (prin compania Glina), o fabricade conserve din legume si fructe in localitatea Topoloveni, judetulArges (prin compania Valahia 2002), ambele producand pentru brandulMandy Foods, dar si o fabrica de sosuri (prin compania Sima Prod)care comercializeaza ketchup, maioneza, pasta de usturoi siremoulade sub brandul Spring Sause. Aceasta este localizata inBuftea, judetul Ilfov.

Compania cu cea mai mare cifra de afaceri detinuta de cei treifrati pe segmentul productiei de alimente este Glina, producatorulconservelor de pate Mandy Foods, care a finalizat anul 2008 cu ocifra de afaceri de 62,6 mil. lei (17 mil. euro), potrivitreprezentantilor companiei. Rezultatele financiare nu sunt insadisponibile pe site-ul Ministerului de Finante, cele mai recenteraportari fiind din anul 2006.

"Vanzarile Mandy Foods au fost constante in cursul acestui an sichiar au inregistrat o usoara crestere considerand ca a fost maritaanul trecut capacitatea de productie in urma modernizarii fabriciidin Glina printr-o investitie de opt milioane de euro. Astfelstocurile au putut acoperi in sfarsit cererea de piata", acompletat administratorul companiei, mentionand ca anul acestacompania a demarat si exportul de conserve de pate in Italia,Franta, Spania si Cehia.

Extind segmentul mediu de pret

Fabrica in care sunt produse conservele din pate Mandy Foods,din Glina, are o suprafata de 160.000 de metri patrati si ocapacitate de productie de zece milioane de cutii pe luna.

Portofoliul companiei cuprinde in prezent 120 de produse,comercializate sub brandul Mandy Foods, Hora si Spring, cel maivandut produs fiind pateul vegetal Mandy Foods, lider de piata peacest segment cu o cota de piata de 65%, potrivit reprezentantilorcompaniei. Principalii competitori ai producatorului Mandy Foods pepiata conservelor din carne sunt companiile Scandia Romana, HameRomania si Orkla Foods cu brandul Ardealul.

Pe fondul evolutiei pietei si a cresterii capacitatii deproductie Murad estimeaza ca Glina va finaliza anul acesta cu ocrestere in lei a cifrei de afaceri de peste 25%, la aproximativ 80mil. lei (circa 19 mil. euro).

In plus, el sustine ca intentioneaza sa extinda anul viitorportofoliul companiei atat prin lansarea unei noi game de produsesub brandul Mandy Foods, marca situata pe segmentul mediu, cat siprin lansarea de noi branduri pe alte segmente de pret.

Afectati de circulatia greoaie a banilor

"Piata de conserve nu a inregistrat o scadere a puternica aconsumului. Pentru mine a fost mai greu anul acesta sa incasezbanii din vanzari decat sa vand produsele, pentru ca multidistribuitori au intrat in insolventa. In plus, din cauza crizei,banii circula mai greu si este dificil sa faci afaceri fara sursede finantare", a spus Hassan Murad.

Printre problemele cu care producatorul pateurilor Mandy Foodss-a confruntat anul acesta, el mentioneaza si rigiditatea foartemare a bancilor, in conditiile in care investitiile finalizate sauin derulare sunt acoperite partial din credite bancare.

"Devalorizarea leului ne-a afectat, de asemenea, pentru caaproximativ 95% din materia prima folosita pentru productiapateurilor Mandy Foods provine din Uniunea Europeana", a explicatel.

Fratii Murad mai activeaza atat in domeniul constructiilor, catsi in cel hotelier, Mohammad Murad, cel mai mare dintre cei treifrati, controland compania de constructii Triumf Construct, lantulde hoteluri Phoenicia din Bucuresti si hotelurile Majestic (Mamaia,Olimp si Jupiter), Perla (Mamaia) si Forum (Costinesti).

Companiile pe care le detin fratii Murad in industriaalimentara

Glina

  • Situata in: Glina, judetul Ilfov
  • Cifra de afaceri 2008: 17 mil. euro
  • Activitatea companiei: prepararea produselor din carne
  • Produce: pateurile Mandy

Valahia 2002

  • Situata in: Topoloveni, judetul Arges
  • Cifra de afaceri 2008: 4,7 mil. euro
  • Activitatea companiei: prelucrarea si conservarea legumelor sifructelor, semipreparate congelate din carne
  • Produce: conserve din legume si fructe Mandy, semipreparatepentru lantul Spring Time

Sima Prod

  • Situata in: Buftea, judetul Ilfov
  • Cifra de afaceri 2007: 5,2 mil. euro*
  • Activitatea companiei: fabricarea condimentelor
  • Produce: sosurile Spring

* nu a depus rezultatele financiare pentru anul 2008

Roman Investments

  • Situata in: Roman, judetul Neamt
  • Activitatea companiei: prelucrarea si conservarea legumelor sifructelor
  • Va produce: cartofi pai precongelati pentru lantul SpringTime

Sursa: Ministerul Finantelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO