Companii

Friesland merge spre afaceri de 130 mil. euro si spera sa mentina profitul la nivelul de anul trecut

Friesland merge spre afaceri de 130 mil. euro si spera sa mentina profitul la nivelul de anul trecut

Gerbrant de Boer este artizanul preluarii de catre grupul olandez Friesland a sapte fabrici de lactate de pe piata interna in urma unor tranzactii cu o valoare cumulata de peste 17 mil. euro

20.11.2007, 16:00 35

Reprezentantii Friesland estimeaza ca nivelul de profitabilitate al companiei va fi afectat in ultimul trimestru, ca urmare a cresterii pretului la materie prima. Potrivit calculelor ZF, grupul olandez a obtinut un profit de aproape 9 mil. euro in 2006.
"Friesland a inregistrat in primele zece luni o cifra de afaceri de 105 mil. euro, in crestere cu 23% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Pentru finele anului estimam o cifra de afaceri de 130 mil. euro si mentinerea profitabilitatii companiei la acelasi nivel cu rezultatele obtinute anul trecut, exceptie facand ultimul trimestru al acestui an din cauza cresterii preturilor la materia prima", a declarat Gerbrant de Boer, directorul general al grupului.
Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Ioan Balan, vicepresedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), un litru de lapte costa in aceasta vara 0,75 lei cand era achizitionat de la punctele de colectare si intre 0,85-1 leu, achizitionat de la fermierii mari. Aceste preturi insa vor fi cu 0,1 lei mai mari la finele acestui an, ceea ce inseamna o crestere a preturilor lactatelor pe plan local cu marje cuprinse intre 10% si 15%.
In contextul acestor cresteri de pret ale materiei prime, ale costurilor salariale, ale energiei si al intensificarii concurentei dupa aderarea Romaniei la UE, Friesland a decis recent sa transfere productia de la fabrica din Satul Mare in Carei, localitate situata de asemenea in judetul Satu Mare, pentru a eficientiza activitatea companiei.
Potrivit reprezentantilor companiei, in actuala fabrica de la Satu Mare vor fi mentinute activitatile de maturare si de pregatire pentru vanzare, urmand ca anul viitor, Friesland sa deschida la Satu Mare un centru logistic zonal.
Producatorul de lactate a mai inchis in cursul acestui an fabrica pe care o detinea la Deta, in judetul Timis, iar productia a fost transferata in centrele de productie detinute in Cluj si Targu-Mures, motivatia principala pentru luarea acestei decizii fiind de asemenea eficientizarea activitatilor grupului.
Friesland nu a fost singurul jucator al industriei alimentare care a luat recent decizii care sa conduca la o eficientizare a businessului, Bunge, liderul pietei de uleiuri vegetale, inchizand anul acesta fabrica detinuta in Oradea.
Filiala grupului olandez detine fabrici de lactate in judetele Cluj, Mures si Satu Mare si are in derulare investitii de peste 6 mil. euro in fabrica din comuna clujeana Baciu, unde Friesland a relocat mare parte din productia realizata in centrul orasului Cluj-Napoca dupa vanzarea terenului pe care s-a aflat fabrica Napolact.
Dupa ce anul acesta producatorul a desfasurat investitii in valoare de aproximativ 5 mil. euro in modernizarea tehnologica a fabricilor detinute in Romania, Friesland planuieste pentru anul viitor investitii de aproximativ trei milioane de euro, care vor fi directionate in modernizarea capacitatilor de productie, cat si in crearea de noi centre logistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO