Companii

Fuia: Politica băncilor se opreşte la ieşirea din oraş

Autor: Liviu Iancu

30.03.2012, 13:06 242

Dezvoltarea agriculturii a fost influenţată negativ, printre altele, de reticenţa băncilor privind finanţarea fermierilor, deşi dobânzile la credite sunt mai mari decât în alte ţări, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

"Dacă nu suntem acolo unde ar trebui să fim este şi din cauza reticenţei sistemului bancar în a finanţa agricultura. Politica bancară se opreşte la ieşirea din oraş", a spus ministrul.

El a afirmat că agricultura este un sector care a funcţionat în plină criză economică.

"Eu sunt de acord că astăzi este mult mai uşor să împrumuţi statul decât să finanţezi investiţiile în agricultură", a arătat Fuia.

Ministrul a mai spus că este clar că fermierii români se împrumută la costuri mult mai mari, cu dobânzi mai mari faţă de cei din vestul Europei.

Şi în urmă cu circa două săptămâni Fuia a criticat activitatea instituţiilor de credit, spunând că unele bănci vând scrisorile de confort pentru proiectele europene.

Scrisorile de confort pentru atragerea de fonduri europene se obţin prea uşor şi chiar sunt unele bănci care vând aceste documente agricultorilor, iar Ministerul Agriculturii nu va mai accepta scrisori de confort din partea tuturor instituţiilor de credit, a spus atunci Fuia.

Printr-o scrisoare de confort, un creditor îşi exprimă intenţia de a pune la dispoziţia companiei fondurile necesare susţinerii proiectului, cu condiţia acceptării acestuia de către autoritatea de management responsabilă cu gestionarea finanţărilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO