Companii

Furnizorii de energie, la o nouă rundă de apeluri privind schimbările legislative: Distrugeţi piaţa. Situaţia va fi dramatică! De ce se tem „vânzătorii“ de energie?

Reprezentanţi AFEER:  În contextul dat, adresăm o întrebare legitimă autorităţilor statului, cu solicitarea adresată public de a primi un răspuns - Ce face statul cu banii obţinuţi din suprataxarea sectorului energetic? De ce nu se fac plăţile, corect şi la timp, către furnizori? De ce nu a fost înfiinţat Fondul de Tranziţie Energetică, în care ar fi trebuit colectate suprataxele din sectorul energetic şi s-ar fi văzut valoarea acestora?

Reprezentanţi AFEER: În contextul dat, adresăm o întrebare legitimă autorităţilor statului, cu solicitarea adresată public de a primi un răspuns - Ce face statul cu banii obţinuţi din suprataxarea sectorului energetic? De ce nu se fac plăţile, corect şi la timp, către furnizori? De ce nu a fost înfiinţat Fondul de Tranziţie Energetică, în care ar fi trebuit colectate suprataxele din sectorul energetic şi s-ar fi văzut valoarea acestora?

Autor: Roxana Petrescu

298

Schimbările legislative aprobate de Senat care aşteaptă avizul Camerei Deputaţilor ar provoca noi distorsiuni pe piaţa energiei, peste cele generate oricum de legislaţia în vigoare Modificările au fost propuse înainte de anunţul CE privind noile măsuri de atenuare a crizei energetice Care sunt temerile jucătorilor din piaţă, chiar şi în contextul în care preţul energiei a scăzut pe bursă accentuat?

Deşi abia intrată în vigoare de la începutul lunii septembrie, OUG 119/2022 se pregăteşte de noi modificări, o serie de amendamente primind deja avizul favorabil al Senatului. OUG 119 prin prevederile sale a dinamitat piaţa energiei electrice, printre cele mai importante schim­bări fiind setarea unui prag de 1.300 lei/MWh până la care se fac decontările pentru ener­gia achiziţionată de furnizori sau scoaterea companiilor mari de la primirea energiei plafonate la 1.000 de lei/MWh.

OUG 119 este de fapt modificarea OUG 27/2022 prin care s-a introdus schema de sprijin pentru facturile la energie şi gaze pentru numeroase categorii de consuma­tori. De altfel, din noiembrie, anul trecut, statul român a pus în aplicare mai multe scheme de sprijin, schimbate de două ori până acum, pentru protecţia consumato­rilor de energie şi gaze în faţa preţurilor re­cord. Schemele însă nu au vizat ţintirea di­rec­tă a preţului, ci aplicarea unui mecanism prin care furnizorii vin­deau energia către consumatori la un preţ plafonat, diferenţa dintre costurile lor şi acel preţ urmând să fie acoperită de stat. Acest lucru nu s-a întâm­plat, furnizorii acumulând pierderi de sute de milioane de euro, în timp ce statul a în­târ­ziat plăţile promise prin lege. Însă odată cu intro­ducerea acelui nivel de 1.300 de lei pe MWh până la care se fac decontările către furnizori, companiile de profil nici măcar nu mai găsesc energia în piaţă pentru că niciun producător nu vinde la acest nivel. Piaţa este practic blocată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO