Companii

Furnizorii spun că nu au mai livrat marfă către mic.ro de câteva luni. Patriciu anunţă că va refinanţa afacerea

Furnizorii spun că nu au mai livrat marfă către mic.ro de câteva luni. Patriciu anunţă că va refinanţa afacerea

Mic.ro a avut afaceri de 51 mil. lei (12 mil. euro) în 2010 şi pierderi aproape cât cifra de afaceri

Autor: Cristina Rosca

18.01.2012, 00:06 2442

Mai mulţi furnizori ai reţelei de magazine mic.ro, deţinută de omul de afaceri Dinu Patriciu, spun că nu mai livrează marfă către lanţul de băcănii de câteva săptămâni sau chiar luni deoarece nu au fost plătiţi.

"Am fost iniţial furnizorii acestui business, însă de două luni nu le mai dăm marfă pen­tru că nu ne-au plătit", spune Radu Timiş, pre­şe­dintele şi acţionarul CrisTim, una dintre cele mai importante afaceri de familie din in­dus­tria alimentară, cu afaceri de 307 mil. lei (71,5 mil. euro) anul trecut, în scădere cu 5% faţă de 2010.

De asemenea, reprezentanţii Intersnack, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de snacksuri sărate, cu venituri de circa 37 de milioane de euro în 2010, spun că au avut anumite probleme în relaţia cu mic.ro.

"Începând din a doua parte a anului 2011, au existat sincope în relaţia cu partenerul nostru Mercadia, dificultatea principală fiind plă­ţile conform contractului agreat. Ultima li­vrare a noastră a avut loc în noiembrie. Nu avem nici o informaţie legată de încetarea acti­vi­tăţii Mercadia, din contră am primit telefonic astăzi asigurări că imediat ce problemele financiare se vor rezolva o să reîncepem cola­borarea. Noi aşteptăm rezolvarea acestor pro­bleme, Mercadia fiind un partener important al nostru", spune Cristian Rey, cel care conduce operaţiunile Intersnack.

Încetarea contractelor cu unii dintre fur­nizori este vizibilă chiar şi în magazinele mic.ro, ale căror rafturi sunt goale sau "decorate" cu câteva pachete de şerveţele sau ceaiuri. Multe pro­duse, precum băuturi răcoritoare sau dulciuri, nu mai sunt disponibile. Aceasta este situaţia magazinelor care mai sunt încă deschise. Unele au tras însă obloanele după ce rafturile au fost golite.

Ziarul Financiar a ales prin sondaj zece magazine mic.ro, iar dintre acestea şase erau deschise ieri în jurul orei 17.00, în timp ce patru erau închise. "Marfă nouă nu prea ne mai este livrată. Clienţii sunt şi nu prea sunt", spune vânzătorul unui magazin mic.ro din capitală. El mai spune că nu a fost informat despre viitoare schimbări în cadrul reţelei şi nu ştie cât şi dacă magazinul unde el lucrează va mai fi sau nu deschis în viitor.

Potrivit ultimelor informaţii deţinute de ZF, în România mai există 600 de magazine mic.ro, dintre care 80-90 în franciză. La jumătatea lunii sep­tembrie Dinu Patriciu declara că deţine circa 900 de magazine mic.ro, Minimax Dis­count şi Macro. În condiţiile în care la mo­mentul respectiv cele două reţele din urmă nu­mă­rau 58 de unităţi, rezultă că numărul de ma­ga­zine mic.ro se situa în jurul valorii de 850, cu 250 mai multe decât în prezent. Acestea sunt ul­ti­mele informaţii disponibile, în con­diţiile în care oficialii companiei nu vor să furnizeze nicio informaţie privind numărul de magazine care mai sunt deschise în prezent în reţea. Într-un scurt răspuns pentru ZF omul de afaceri Dinu Patriciu a spus însă că "reţeaua nu se va închide, ci urmează a fi refinanţată. Un business plan urmează a fi gata în câteva zile".

Această declaraţie este în concordanţă cu de­cla­raţia făcută săptămâna trecută de repre­zen­tanţii conducerii diviziei de FMCG Retail - Mercadia Holland, care cuprinde businessurile mic.ro, Minimax Discount şi Macro. Aceştia spuneau că sunt în proces de consolidare a reţe­le­lor de magazine, scopul fiind acela de a creşte la maxim eficienţa activităţii operaţionale, logis­tice şi a structurii sortimentului de produse. Săp­tămâna trecută ZF a scris şi despre închi­de­rea a cel puţin 20 de magazine Mi­ni­maxDis­count.

30 de dosare de insolvenţă

Pe numele companiilor Minimax Discount şi Mic.ro există la Tribunalul Bucureşti peste 30 de dosare de insolvenţă. Printre creditori se numără Meridian Taxi, Romaqua Group (Borsec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, Dorna Lactate, Dr. Oetker sau Cafea Fortuna.

Minimax Discount a avut afaceri de 277 mil. lei (66 mil. euro) în 2010, în creştere de la 191 mil. lei (45 mil. euro) în anul anterior. Lan­ţul de magazine a avut în 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) şi, potrivit site-ului Mi­nisterului de Finanţe, datoriile companiei se ri­dicau la finalul aceluiaşi an la 127 mil. lei, aproa­pe jumătate din cifra de afaceri. Mic.ro a avut afaceri de 51 mil. lei (12 mil. euro) în 2010 şi pierderi aproape cât cifra de afaceri.

De la ce bănci şi sub ce formă a luat Patriciu 35 mil. euro pentru Mic.ro

  • În septembrie 2010 BCR a emis scrisori de garanţie cu o valoare de 13,2 mil. euro în favoarea Mic.ro;
  • Banca UniCredit Ţiriac a acordat în decembrie 2010 firmei Mic.ro un credit de 9 mil. euro pentru finanţarea dezvoltării;
  • BRD Groupe SocGen a finanţat Mic.ro cu 5 mil. euro în luna mai 2011;
  • În septembrie 2011 au fost înregistrate ca garanţii în favoarea UniCredit Leasing un număr de 131 de utilitare Fiat Ducato, cu o valoare de circa 7-8 mil. euro. Cristi Moga

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO