Companii

Furnizorii de utilităţi din energie spun că sunt necesare clarificări în aplicarea schemei de sprijin pentru consumatorii de energie, pentru verificarea declaraţiilor pe proprie răspundere înaintate de beneficiari

Furnizorii de utilităţi din energie spun că sunt...

Autor: Roxana Rosu

05.12.2022, 12:05 242

Furnizorii de utilităţi din energie spun că valoarea plafonului maxim de decontare de 1300 de lei/MWh s-a dovedit nerealistă de tranzacţiile de pe piaţa angro şi reprezintă o problemă critică pentru finanţarea achiziţiilor de energie, după data de 1 septembrie 2022, companiile cerând autorităţilor măsuri rapide de finanţare pentru scăderea presiunii deficitului de lichidităţi.

”În condiţiile în care costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a preţului de achiziţie, furnizorii vor avea dificultăţi în a achiziţiona energia peste preţul de 1300 lei/MWh. În lipsa posibilităţii de achiziţie, încheierea/reînnoirea contractelor cu clienţii finali va fi blocată”, se arată într-un comunicat al Federaţiei ACUE.

Pentru a evita orice potenţial risc de asigurare a continuităţii în aprovizionare, ACUE susţine necesitatea adoptării cu urgenţă a unui mod transparent de calcul a plafonului maxim de decontare.

“Atunci când aplică intervenţii publice pentru stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice, autorităţile pot stabili, în mod excepţional şi temporar, un preţ pentru furnizarea de energie electrică sub nivelul costurilor, sub rezerva compensării pentru furnizarea la preţuri sub nivelul costurilor.” Daniela Dărăban, Director Executiv Federaţia ACUE.

Potrivit companiilor din domeniu, creşterea cantităţilor de energie furnizate în perioada sezonului rece, valoarea mare a sumelor achitate în avans de furnizori şi caracterul lor vital în fluxurile de numerar ale acestora impun măsuri de finanţare concrete şi rapide, care să permită o scădere a presiunii deficitului de lichidităţi la nivelul furnizorilor de energie, în anul 2022.

„Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adânceşte riscurile privind siguranţa aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizaţie legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situaţie deja dezechilibrată. Solicităm instituţiilor responsabile să îşi respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare”, arată Daniela Dărăban.

Un alt aspect semnalat de federaţie vizează modificările aduse schemei de sprijin pentru consumatorii de energie.

Începând cu 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie electrică au obligaţia să aplice un preţ final plafonat, potrivit categoriei în care clientul susţine că se încadrează, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a solicitantului, fără a avea însă niciun fel de instrument de verificare şi fără a fi în măsură să refuze acordarea acestei facilităţi.

În acest context, ACUE consideră că sunt necesare clarificări în ceea ce priveşte mecanismul de implementare a schemei de sprijin, fie prin verificarea declaraţiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilităţile în discuţie să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie prin asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de faţă Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligaţiei privind recuperarea sumelor acordate clienţilor ale căror declaraţii pe propria răspundere nu corespund realităţii.  

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, cu un număr total de 22.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO