Furnizorul de cabluri şi conductori electrici VLG Ro din localitatea Mărtineşti, judeţul Cluj, parte a grupului austriac Meinhart, a derulat anul acesta un proiect de investiţii de 3,7 mil. euro, în special pentru modernizarea şi extinderea capacităţilor de depozitare şi producţie, dar şi în tehnologii noi pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţională şi a reduce costurile. Astfel, investiţiile realizate de companie în perioada 2020-2024 se ridică la peste 4,7 mil. euro.
Principalele produse furnizate de VLG Ro sunt cablurile de energie pentru joasă şi medie tensiune, cabluri şi conductori folosiţi în industria petrochimică, conductori din cupru pentru bobinaj, cabluri din fibră optică, de semnalizare, dar şi cabluri de telefonie şi transmisie date. Compania se ocupă de comercializarea şi transportul cablurilor, precum şi de dimensionarea şi de ambalarea acestor produse.
’’Piaţa cablurilor din România este o componentă importantă a sectorului industrial şi al construcţiilor, fiind influenţată de dezvoltarea infrastructurii, digitalizare, cererea din domeniul energetic, telecomunicaţii şi alte sectoare industriale. Piaţa a crescut constant în ultimii ani şi va continua să crească într-un ritm moderat, cu o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de aproximativ 4-5% în următorii ani’’, a declarat Alexandru Domocoş, fondatorul companiei VLG Ro.
Compania operează la Mărtineşti, în judeţul Cluj, un centru logistic format din 5 hale de depozitare care asigură o capacitate de stocare de 6.000 de locuri în interior şi 10.000 de locuri în exterior, aparate de debitat (7) şi reîmpachetat (2) pentru adaptarea produselor conform cerinţelor clienţilor, 15 stivuitoare şi 12 maşini de transport marfă pentru operaţiuni logistice. VLG Ro deţine un stoc de 1.400 de articole disponibile imediat, cu un timp de ieşire din depozit de 24 de ore de la comandă. Compania colaborează cu aproximativ 20 de producători, interni şi internaţional, făcând parte din cea mai mare reţea de distribuţie de cabluri din Europa, cu livrări în peste 40 de ţări.
’’Compania a demonstrat o capacitate mare de adaptare încă din 2014, atunci când a intrat pe piaţa exporturilor către Europa de Vest. Capacităţile disponibile din România au permis companiei să devină un jucător relevant în regiune, iar exporturile au crescut semnificativ în perioada 2021-2022, beneficiind de oportunităţile din cadrul grupului internaţional Meinhart, din care face parte. Condiţiile comerciale s-au schimbat în 2023, când exporturile au fost mai limitate. În acest context, compania şi-a regândit strategia şi s-a concentrat pe piaţa locală, continuând să crească aici’’, a mai spus Alexandru Domocoş.
VLG Ro a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 408,6 mil. lei (82,6 mil. euro), un profit net de 8,7 mil. lei (1,7 mil. euro), având un număr mediu de 88 de angajaţi, potrivit informaţiilor furnizate de companie.
’’În 2022, VLG Ro a înregistrat o creştere semnificativă a cifrei de afaceri, ajungând la 1,6 mld. lei, de la 955,7 mil. lei în 2021. Această expansiune rapidă a fost rezultatul unei strategii de extindere, în special pe pieţele externe. În 2023, cifra de afaceri s-a ajustat la 408,6 mil. lei, pe fondul schimbărilor din mediul economic internaţional, însă, compania a reuşit să îşi menţină profitabilitatea şi să îşi crească cota de piaţă în România, dar şi în Bulgaria şi Republica Moldova’’, au precizat oficialii VLG Ro.
VLG Ro a fost fondată în anul 2000 de către antreprenorul Alexandru Domocoş, cu principal domeniu de activitate comerţ cu ridicata nespecializat. În luna octombrie 2014, pachetul majoritar de acţiuni al companiei (67%) a fost preluat de Meinhart Group GmbH Austria, care mai deţine subsidiare în Ungaria, Croaţia, Cehia , Serbia şi Austria. Odată cu preluarea pachetului majoritar de acţiuni VLG Ro de către compania austriacă Meinhart, s-a făcut o infuzie de capital social de aproape 2,3 milioane de euro, iar o parte din aceşti bani au intrat în stocul de marfă al companiei din Cluj, potrivit unor informaţii anterioare.