Companii

Fuziuni & achizitii de 5,3 mld. euro, in scadere cu 20%

Fuziuni & achizitii de 5,3 mld. euro, in scadere cu 20%
14.01.2009, 19:07 33

Daca in primele sase luni valoarea tranzactiilor de pe piata locala se triplase rapor-tat la nivelul din 2007, ince-pand cu al treilea trimestru al anului 2008 au aparut primele semne de scadere, pentru ca in ultimele trei luni sa apara o corectie dramatica, de 78%, la 328 mil. euro, fata de 1,5 mld. euro in perioada similara din 2007.

La nivelul intregii piete trebuie avut insa in vedere ca excluzand doua tranzactii de mari dimensiuni (deal-ul Rompetrol in 2007, de 1,8 mld. euro si preluarea de catre Enel a Electrica Muntentia Sud in 2008 - 820 mil. euro), scaderea a fost de numai 5% in 2008 fata de anul precedent. Cu toate acestea, datele din ultimul trimestru al anului trecut demonstreaza un recul sever al pietei, in conditiile in care in aceasta perioada nu au avut loc deal-uri de amploare nici in 2007, dar nici anul trecut.
Printre deal-urile incheiate in T4 din 2008 se numara, potrivit datelor centralizate de ZF, achizitia de catre Roche a Top Diagnostics, pentru 20 mil. euro potrivit unor estimari ZF, a Frigotehnica de catre fondul de investitii BAF, intr-o tranzactie de 25 mil. euro. De asemenea, un fond de investitii al grupului National Bank of Greece, proprietarul Bancii Romanesti, a cumparat spatiile industriale UTA din Arad intr-o tranzactie de circa 18 mil. euro. Tot in trimestrul patru a avut loc si tranzactia prin care o firma cu capital spaniol a preluat in urma unei licitatii platforma de 44 ha a Rulmentul din Brasov pentru care a platit 35 mil. euro. La nivelul intregului an insa inghetarea deal-urilor in realestate a avut efecte puternice pe intreaga piata. Astfel tranzactiile in domeniul imobiliar, majoritatea incheiate in prima jumatate a anului, au atins 1,5 mld. euro comparativ cu 2,1 mld. euro in 2007, potrivit datelor Raiffeisen Investment. "Excluzand megatranzactiile (deal-uri de peste 500 mil. euro - n.r., primele doua cele mai active sectoare (din punctul de vedere al valorii tranzactiilor) au fost si in 2008 aceleasi ca in 2007, si anume, sectorul imobiliar (33%) si sectorul serviciilor financiare (22%). Pe langa acestea, o intensificare a tranzactiilor s-a inregistrat in sectorul energetic (15%), sectorul alimentar (7%), sectorul de transporturi si logistica (6%) si sectorul de telecomunicatii, media si tehnologie (5%). Alaturi de sectorul imobiliar, sectorul industrial, desi cu o pondere semnificativa (7%), a inregistrat o activitate mai redusa comparativ cu cea din 2007 din punctul de vedere al tranzactiilor de M&A", a spus Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania.
Potrivit datelor bancii de investitii din totalul valorii tranzactiilor din anul 2008, 91% reprezinta tranzactii cu cumparatori internationali, 8% tranzactii domestice intre companii romanesti si mai putin de 1% tranzactii in care companii romanesti au preluat companii din alte tari. "Privind din perspectiva tipului de investitor, strategic versus financiar, excluzand megatranzactiile, anul 2008 prezinta o inversare a rolurilor, investitorii strategici generand cea mai mare parte a investitiilor, 73%, comparativ cu anul 2007 de doar 48%. Si aceasta situatie indica faptul ca investitorii financiari au simtit criza si au reactionat mai puternic decat cei strategici. Este de asteptat ca situatia sa persiste in 2009, investitorii financiari vor fi cel mai probabil activi in special in tranzactiile in care companiile tinta vor prezenta probleme financiare."


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO