Companii

Gabriel Andronache, Transelectrica: Toţi spun că vor să investească, dar în realitate nu se instalează proiecte de energie verde. Finanţarea e problema

Gabriel Andronache, directorul general al Transelectrica: Emitem ATR-uri şi ele expiră. Este similar cu ce am văzut în anii 2010-2012. Să ne aducem aminte. Multe proiecte nu ajung nici măcar la ATR-uri. Finanţarea este marea problemă, iar de finanţare avem toţi nevoie.

Gabriel Andronache, directorul general al Transelectrica: Emitem ATR-uri şi ele expiră. Este similar cu ce am văzut în anii 2010-2012. Să ne aducem aminte. Multe proiecte nu ajung nici măcar la ATR-uri. Finanţarea este marea problemă, iar de finanţare avem toţi nevoie.

Autor: Roxana Petrescu

31.03.2023, 10:30 3690

♦ Efervescenţa din piaţa de energie verde aminteşte de anii primului boom de regenerabile, când mii de MW promiteau să schimbe peisajul energetic local ♦ În realitate, România are acum un parc de solare de 1.400 MW şi eoliene de 3.300 MW la care se vor mai adăuga circa 1.500 MW până în 2026, crede Transelectrica.

„Toţi spun că vor să investească, dar în realitate nu se in­stalează. Româ­nia are un po­ten­ţial eolian de 13.000 MW, dar de doi ani nu se face nimic“, a spus Gabriel Androna­che, directorul general al Transelectrica, în conferinţa ZF Power Summit 2023. Trans­electrica joacă un rol cheie în integrarea proiecte­lor de energie regenerabilă de mari dimensiuni, dar atrage atenţia că efervescenţa din piaţă nu se va traduce complet în investiţii reale, finanţarea fiind în continuare dificilă.

„În acest moment, reţeaua noastră are capacitatea de a transporta 27.000 MW şi avem instalaţi circa 18.000 MW (în toate sursele de producere a energiei). Avem disponibili 9.000 MW. Mai departe, avem emise ATR-uri (aviz tehnic de racordare) pentru eolian şi solar de 4.500 MW. Din datele pe care le avem, la nivelul operatorilor de distribuţie, mai sunt ATR-uri de 2.500 MW. Restul este capacitate liberă.“

Dar pe lângă aceste ATR-uri deja emise, care au o vala­bilitate de un an de zile şi care reprezintă o etapă importantă în realizarea unei investiţii, mai sunt cereri pentru alţi 38.500 MW, mai mult decât dublu faţă de tot ce este montat acum în România. „Emitem ATR-uri şi ele expiră. Este si­mi­lar cu ce am văzut în anii 2010-2012. Să ne aducem amin­te. Multe proiecte nu ajung nici măcar la ATR-uri. Finan­ţa­rea este marea problemă, iar de finanţare avem toţi ne­voie. Pe de altă parte, dacă autorizaţiile sunt emise, nu se mai pot emite altele decât când expiră“, a mai spus Andronache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO