Companii

Gabriel Comanescu, de la Institutul de Marina la sute de milioane de euro din petrol

Gabriel Comanescu, de la Institutul de Marina la sute de milioane de euro din petrol

Gabriel Comanescu este absolvent al Institutului de Marina „Mircea cel Batran” din Constanta, iar cele mai importante firme pe care le-a dezvoltat au ramas pe malul marii

14.12.2009, 00:00 7035

Comanescu este unul dintre cei mai discreti oameni de afacerilocali, pana acum avand o singura conferinta de presa cu medianationale.

Grupul construit de Comanescu, Upetrom, se sprijina pe douacompanii principale Grup Servicii Petroliere, concentrata pe forajmarin, si Upetrom 1 Mai Ploiesti, care produce utilaje destinateindustriei de petrol si gaze. Grupul include insa mai multecompanii, specializate si in alte domenii in afara celuipetrolier.

Unul dintre acesta este turismul, Comanescu avand in portofoliucea mai noua unitate de cazare de cinci stele de pe Litoral,hotelul Vega fiind realizat in urma unor investitii de 10 milioanede euro.

Inceputul dezvoltarii

GabrielComanescu este absolvent al Institutului de Marina "Mircea celBatran" din Constanta, iar cele mai importante firme pe care le-adezvoltat au ramas pe malul marii.

Omul de afaceri devine interesat de sectorul petrolier in 1999prin preluarea companiilor de foraj pe uscat Foserco si Aquafor, inurma unei proceduri de privatizare. Aceasta achizitie s-a doveditinspirata tinand cont de faptul ca in 2001 Comanescu depune dosarulpentru achizitia fabricii de utilaje pentru industria de petrol sigaze 1 Mai din Ploiesti si a reusit sa castige licitatia in fatarusilor de la Uralmash, o subsidiara a holdingului OMZ.

Fabrica Upetrom 1 Mai a devenit apoi una din cele mai importanteafaceri ale lui Comanescu, inregistrand o cifra de afaceri de 87 demilioane de euro in 2008.

125 mil. dolari de la BCR in 2005

Adevarata explozie pentru afacerile derulate de Comanescu a fostintrarea acestuia in domeniul forajului marin prin preluarea de laproaspata privatizata Petrom a sase platforme petroliere. Achizitiaplatformelor s-a facut printr-un credit de 125 de milioane dedolari luat de la BCR in 2005, care a acoperit 85% din valoareatranzactiei, restul sumei fiind acoperita din surse proprii.Fondurile contractate de la BCR s-au inscris printre cele mai marifinantari obtinute de un antreprenor roman.

"Imediat dupa preluarea contractului, am inceput o serie deinvestitii pentru modernizarea platformelor, dar cele mai multeinvestitii au fost facute in 2006 si 2007, dupa achizitia acestorade la Petrom", declara recent proprietarul Upetrom pentru BusinessMagazin.

Platformele sunt administrate de catre Grup Servicii Petroliere,perla coroanei Upetrom si compania care a cunoscut cea mai rapidadezvoltate din imperiul gandit de Comanescu.

Ulterior, omul de afaceri va vinde una dintre aceste saseplatforme, banii fiind folositi pentru modernizarea celorlaltecinci ramase in portofoliu.

Astfel, prin multiple achizitii si investitii de modernizare,Comanescu a ajuns acum proprietar al unei structuri cu peste 5.000de angajati din care fac parte companii precum Grup ServiciiPetroliere, Upetrom 1 Mai Ploiesti, dar si unitatea hoteliera decinci stele Vega, localizata in Mamaia. Potrivit site-uluigrupului, Upetrom are birouri in Canada, Emiratele Arabe Unite,Norvegia, Rusia, Kazahstan si Uzbekistan.

Comanescu a realizat intre timp si schimbari in portofoliul deactive. Anul trecut, omul de afaceri a renuntat la activitatea deforare pe uscat, prin vanzarea companiei Foserco, dar si a unoractive din Aquafor. Acestea au fost cumparate cu 20 de milioane deeuro de grupul american Weatherford, care a mai achizitionat sialte active de forare pe uscat de la Petrom, dar si de la omul deafaceri Ovidiu Tender.

Un moment greu

La sfarsitul anului 2006, una dintre cele sase platforme deforaj marin devenea tinta unui atac iranian, acesta fiind singurulmoment in care omul de afaceri a tinut o conferinta de presa pentrua explica incidentul intamplat. Cu aceasta ocazie, Comanescu spuneaca la acea vreme valoarea unei platforme se ridica la 150-200 demilioane de dolari si ca profitul zilnic adus se ridica la circa50.000-60.000 de dolari. In 2007, una dintre cele sase platformeera vanduta, banii fiind folositi pentru modernizarea celorexistente. Acum, GSP include pe langa cele cinci platforme maritimede foraj petrolier, Atlas, Jupiter, Orizont, Prometeu si Saturn, sio flota navala ce include vasele GSP King, GSP Queen, GSP Prince,GSP Orion, GSP Phoenix, GSP Licorn, GSP Perseu, GSP Vega, GSP Lyrasi doua macarale plutitoare GSP Neptun si GSP Granit.

Contracte mari

Odata cu dezvoltarea Grup Servicii Petroliere, contractele audevenit din ce in ce mai mari.

Astfel, in 2008 GSP incheia un contract de 100 de milioane dedolari cu Compania Nationala de Petrol si Gaze a Turciei (TPAO)pentru constructia unei platforme offshore.

"Acest contract reprezinta intrarea GSP pe piata serviciilor deconstructii offshore. Contractul presupune proiectarea, constructiasi instalarea unei platforme de foraj/productie, precum si a uneiconducte submarine aferente zacamantului de gaze din sectorulvestic al Marii Negre", a explicat la inceputul acestui andirectorul de comunicare al GSP, Radu Petrescu.

La sfarsitul lunii noiembrie, GSP a anuntat preluarea prinintermediul unui contract de tip bareboat (contract de tip leasingutilizat pentru industria navala - n.r.) a unui vas cu o valoare depiata de 100 de milioane de dolari folosit pentru constructiimarine.

"Extinderea flotei cu o nava specializata de acest tip, unica inbazinul Marii Negre, este motivata de dezvoltarea industrieimarine: activitati de foraj, operatiuni marine, cum ar fi mutarilede platforme, operatiuni speciale sau constructii marine, ca deexemplu lansarile de conducte submarine sau constructiaplatformelor fixe de productie", a explicat recent Radu Petrescu.In cinci ani, vasul, care se numeste GSP Prince, va deveniproprietatea GSP. O astfel de nava poate genera zilnic intre 35.000si 140.000 de euro in functie de serviciile prestate.

Un peste mare

Preluarea in portofoliu a unei nave cu o astfel de valoare depiata incepe sa faca mai mult sens odata cu ultima confruntareintre cei doi candidati la Presedintia Romaniei. In cadrul ultimeidezbateri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a precizat ca ofirma din Constanta a castigat un contract de circa 250 de milioanede dolari pentru Gazprom. Acea firma era Grup Servicii Petroliere,iar contractul era de fapt de 269 de milioane de dolari si fusesesemnat pe data de 19 noiembrie. Acesta este cel mai mare contractcastigat vreodata de GSP.

Contractul presupune tocmai constructia unei conducte de gazesubmarina de 150 de kilometri. Compania romana a fostsubcontractata de firma Stroigazmontaj, beneficiarul fiindGazprom.

"Obiectivul proiectului este de a asigura o aprovizionarestabila si fiabila de gaz pentru teritoriul Krasnodar al zonei decoasta a Marii Negre, inclusiv in orase precum Tuapse si Soci.Conducta Djubga-Lazarevskoe - Soci este de asemenea inclusa inProgramul Obiectivelor Olimpice, aprobat de Guvernul FederatieiRuse. Constructia de conducte de gaz va furniza aprovizionareaneintrerupta de gaze a zonei de coasta a Marii Negre din Caucaz,precum si imbunatatirea ofertei de gaze naturale a Soci, capitalaJocurilor Olimpice de Iarna din 2014", a spus Radu Petrescu,directorul de comunicare al Grup Servicii Petroliere.

Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa191,3 milioane de euro si un profit net de aproximativ 48,2milioane de euro, mai mare de peste 16 ori comparativ cu castigulraportat in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO