Companii

Gabriel Comănescu, GSP: „În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Neagră va da în clocot, iar noi suntem în cea mai bună poziţie“

Gabriel Comănescu, GSP: „În 2017-2020 vor urma patru...

Autor: Roxana Petrescu

03.01.2017, 07:00 6406
„Am trecut printr-o perioadă de reduceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi.“

Marea Neagră are toa­te şansele ca până la fi­nalul acestui de­ce­niu să devină cel mai mare „şantier“ de lu­crări al României pe fondul re­zer­velor de gaze identificate, iar Gabriel Co­mănescu, unul dintre cei mai im­portanţi antreprenori locali, a început de­ja pre­gătirile pentru viitoarele contracte.

„Sunt foarte optimist pentru că se în­­tâm­plă exact ceea ce visam. Se dă dru­mul la proiecte în Marea Neagră. Avem proiecte precum BRUA (cori­dor de transport al gazelor pe ruta Bulgaria-Ro­mânia-Ungaria-Austria) sau explo­rările făcute de ExxonMobil. În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Nea­gră va da în clocot, iar noi sun­tem în pole-position pentru aceste con­tracte. Este un context geopolitic agi­tat, dar marele nostru noroc sunt ame­ricanii“, spune Gabriel Comă­nescu, cel care con­tro­lează compania de foraj şi construcţii marine Grup Servicii Petroliere, un business de 934 de milioane de lei.

Compania are în portofoliu opt platforme petroliere şi o flotă de nave de construcţii offshore.

Petrom, de exemplu, care lucrează în parteneriat cu americanii de la ExxonMo­bil, spunea că primele mole­cule de gaze din perimetrul Neptun din Marea Neagră ar putea ajunge la ţărm spre finalul acestei decade.

Până atunci însă, Comănescu deja a câştigat un contract în Nigeria, a cărui valoare este confidenţială, dar care este de ordinul sutelor de milioane de dolari.

„Vom intra într-un contract de construcţii şi foraj offshore pentru gaze în Nigeria. Valoarea contractului este confidenţială, dar o depăşeşte pe cea a con­tractului cu Gazprom. Avem şi în Egipt un contract pentru construcţii offshore. Contractul din Nigeria este unul din­tre cele mai mari pe Africa în acest mo­ment. Ne-am bătut cu cei mai mari din industrie, dar avantajul de a lucra cu o firmă ca a noastră este lipsa de biro­craţie“, spune Comănescu, unul dintre cei mai discreţi antreprenori locali.

Comănescu nu a precizat numele com­paniei pentru care va realiza pro­iectul, dar acesta are toate şansele să de­vină unul de referinţă pentru por­tofoliul Grup Servicii Petroliere. În 2009, GSP a câştigat un contract în va­loare de 270 de milioane de dolari cu con­tractorul general al gigantului rus Gazprom, obiectul contractului fiind construcţia unei conducte offshore de 159 de kilometri.

„Am trecut printr-o perioadă de re­duceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi pentru a ne onora con­trac­tele. Vom angaja foarte mulţi oa­meni anul viitor.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO