Companii

Gabriel Selischi, Petrom: Conductele de gaze sunt ca şoselele. Dacă nu le ai, nu ai cum să te dezvolţi

Gabriel Selischi

Gabriel Selischi

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2015, 00:07 807
Abia în doi ani de zile ar putea demara investiţiile concrete pentru extracţia de gaze din Marea Neagră, anul acesta fiind de foraj, iar 2016 urmând să fie de analiză, spune Gabriel Selischi, românul care conduce din toamna anului 2013 divizia de upstream (explorare şi producţie - n.red.), principalul centru de profit din Petrom.

Selischi a mai precizat însă că în primele patru luni ale anului România nu a mai avut nevoie de gaze din import, producţia internă fiind suficientă pentru acoperirea cererii locale pe fondul scăderii consumului. În acest context, el a mai spus că pentru proiecte precum cel al extracţiei de gaze din Marea Neagră sunt necesare „infrastructura, stabilitatea financiară şi piaţa.“

„Dacă Marea Neagră se va realiza, acesta va fi cel mai important proiect energetic al României. Progresul în realizarea interconectorilor cu pieţele vecine este prea încet. De exemplu, deadline-ul pentru realizarea conexiunii cu Bulgaria era 2013. Trebuie să ne gândim la infrastructura de gaze ca la infrastructura rutieră. Dacă nu o ai, nu ai cum să te dezvolţi“, este de părere Selischi.

Reprezentanţii Petrom au spus în mai multe rânduri că prima piaţă pentru gazul din Marea Neagră va fi România, dar că nu exclud varianta exporturilor.

Petrom alături de partenerul său american ExxonMobil au ajuns deja la cea de-a cincea sondă forată în Marea Neagră, în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO