Companii

​Gabriel Sincu, EY: Reducerea TVA la alimente este până la urma o revenire la normalitate. Întrebarea este în ce măsură diminuarea se va regăsi în preţul la raft al produselor sau comercianţii vor prefera să îşi majoreze marjele de adaos comercial

​Gabriel Sincu, EY: Reducerea TVA la alimente este...

Autor: Claudia Medrega

07.04.2015, 17:44 206

Orice reducere de taxe nu poate fi decât benefică pentru contribuabili şi pentru economie în general, iar reducerea TVA la alimente este până la urma o revenire la normalitate, însă se pune întrebarea în ce măsură aceste reduceri de TVA se vor regăsi în preţul la raft al produselor sau comercianţii vor prefera să îşi majoreze marjele de adaos comercial, spune Gabriel Sincu, director executiv, asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Guvernul a decis astăzi că toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică vor avea TVA de 9% de la 1 iunie.

“Într-adevăr, se pare că primim o veste bună în Săptămâna Mare. Orice reducere de taxe nu poate fi decât benefică pentru contribuabili şi pentru economie în general. Reducerea TVA la alimente este până la urma o revenire la normalitate. Se ridică însă următoarele două probleme, la care toată lumea aşteaptă răspuns:  în ce măsură aceste reduceri de TVA se vor regăsi în preţul la raft al produselor sau comercianţii vor prefera să îşi majoreze marjele de adaos comercial”, afirmă Sincu.

Premierul atrăgea atenţia că reducerea trebuie să se regăsească în preţuri, dar trebuie să atragem atenţia că nu există pârghii administratve care să oblige comercianţii să reducă preţurile. Vorbim de o piaţă liberă şi preţurile se stabilesc în funcţie de jocul cererii şi al ofertei, mai spune specialistul de la EY.

“Guvernanţii ne pun în faţă nişte cifre foarte frumoase privind execuţia bugetară: venituri mai mari şi cheltuieli mai mici. Dar nu ne spune nimic despre stoparea oricăror investiţii strategice. Nu ne rămâne decât să privim cu optimism spre viitor, dar să fim precauţi în ceea ce priveşte prezentul!”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO