Companii

Gala EY Entrepreneur of the Year România 2023. Strategia economică a României ar trebui să se îndrepte către export, iar antreprenorii sunt deschizătorii de drumuri. Mihai Pohonţu, preşedintele Amber, studio de jocuri, este câştigătorul Galei EY Entrepreneur of the Year şi merge la Monaco să se lupte cu antreprenorii lumii

Gala EY Entrepreneur of the Year România 2023. Strategia...

Autor: Răzvan Botea

20.03.2023, 00:07 328

Evoluţia antreprenoriatului a fost spectaculoasă în Ro­mânia ultimilor ani, este una dintre concluziile care s-au desprins din a şasea ediţie a galei anuale EY Entrepreneur of the Year România, organizată de firma de audit şi consultanţă. Pentru viitor, strategia eco­nomică a României trebuie să se orienteze către exporturi, iar antreprenorii joacă un rol central.

„Uitându-ne pe termen lung, probabil că populaţia României se va reduce cu 40% până în 2050. Ceea ce înseamnă că este critic să reorientăm strategia României către export. Şi aici tot antreprenorii sunt deschizători de drumuri pentru această repoziţionare strategică“, este de părere Bogdan Ion, country managing partner EY România şi chief operating officer EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Asia Centrală.

În programul EY Entrepreneur of the Year România au intrat în total 57 de antreprenori români, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 1,5 mld. de euro şi mai mult de 11.000 de angajaţi. Faţă de prima ediţie, remarcă Bogdan Ion, când 18% dintre participanţi erau din tehnologie, acum peste jumătate din antreprenorii care au participat la competiţie sunt din această zonă. De asemenea, majoritatea dintre ei – 60% - s-au extins peste graniţele României.

„Tot în această promoţie avem 11 din­tre care au listat firmele pe care le conduc pe pieţele de capital, iar unii dintre ei achiziţionează în mod activ alte firme. Toţi aceşti antreprenori sunt fie angel investors, fie mentori pentru alţi antreprenori şi asta este extraordinar“, a mai spus Bogdan Ion.

Câştigătorul galei, ales dintre finalişti, a fost Mihai Pohonţu, preşedintele Amber, studio de jocuri. El va merge la competiţia internaţională EY Entrepreneur of the Year, care are loc în mod tradiţional la Monaco.

„Unul dintre jocurile pe care le-am dezvoltat tocmai a fost selectat ca finalist în game of the year, într-o competiţie pres­tigioasă, care se numeşte Pocket Gamer Mobile Games Awards, un fel de Oscar al jocurilor pe mobil“, a spus Pohonţu, în cadrul galei.

De asemenea, EY a decernat şi o serie de premii speciale. Cristian Tudor, fon­da­torul Ultragreens, a primit titlul EY Emer­ging Entrepreneur of the Year in Techno­logy, iar premiul de excelenţă acordat unei afaceri de familie de succes, Family Busi­ness Award, a mers la familia Ruxandra şi Alexandru Melcovich, care conduc Merlins Beverages. De asemenea, premiul Inspiring Woman Award i-a fost acordat Irinei Arsene de la MindIT.

Juriul a examinat aplicaţiile antre­pre­norilor prin prisma a patru criterii: spiritul antreprenorial, scopul şi direcţia strategică, impactul asupra comunităţii şi capacitatea de creştere. A fost alcătuit din antreprenori şi executivi precum Iulian Stanciu, fon­datorul eMAG, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, sau Adrian Mihai, unul dintre fondatorii firmei de curierat FAN Courier.

 

Mihai Pohonţu, preşedinte Amber, studio de jocuri

Pentru mine este o ocazie foarte specială astăzi să fiu cu voi. Unul dintre jocurile pe care le-am dezvoltat tocmai a fost selectat ca finalist în game of the year, într-o competiţie prestigioasă, care se numeşte Pocket Gamer Mobile Games Awards, un fel de Oscar al jocurilor pe mobil.

► Sunt mândru că primesc acest premiu, dar mă consider un reprezentant al echipei Amber, nişte talente de excepţie, oameni care au reuşit de-a lungul anilor să creeze o multinaţională cu sediul central aici în România.

► Mulţumim programatorilor de excepţie, artiştilor talentaţi, designerilor, producătorilor, data scientists şi în general României că ne-a oferit cadrul de valoare pentru a crea.

 

Bogdan Ion, country managing partner EY România şi chief operating officer EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Asia Centrală

► Dacă acum câţiva ani li se spunea antreprenorilor să gândească global, acum 60% dintre participanţii din competiţie operează la nivel regional, european sau mondial.

► Li s-a mai spus antreprenorilor că trebuie să inoveze. Astăzi vedem că s-a trecut de la a prelua inovaţie la a crea inovaţie. Unii dintre ei au şi centre de cercetare-dezvoltare. Mai mult de jumătate dintre antreprenorii din această ediţie activează în domeniul tehnologiei, faţă de 18% la prima ediţie.

► Antreprenorii români erau încurajaţi să fie conectaţi la tendinţele globale. Astăzi, majoritatea antreprenorilor care au intrat în competiţie investesc în tehnologii nepoluante şi unii dintre ei şi-au centrat modelul de business în contextul green economy.

► Tot în această promoţie avem 11 antreprenori care au listat firmele pe care le conduc pe pieţele de capital, iar unii dintre ei achiziţionează în mod activ alte firme. Toţi aceşti antreprenori sunt fie angel investors, fie mentori pentru alţi antreprenori şi asta este extraordinar.

► Antreprenorii români sunt conectaţi la viitor şi la piaţa globală. Succesul i-a făcut mai ambiţioşi şi mai încrezători. Ca urmare, nu ne putem decât imagina cum vor evolua în anii următori. Probabil că vor pune mai mare accent pe alianţele globale şi pe alianţele regionale care vor accelera expansiunea. Probabil că vor crea şi mai multă proprietate intelectuală în România.

► Uitându-ne pe termen lung, probabil că populaţia României se va reduce cu 40% până în 2050. Ceea ce înseamnă că este critic să reorientăm strategia României către export. Şi aici tot antreprenorii sunt deschizători de drumuri pentru această repoziţionare strategică.

 

Ştefan Vuza, Chimcomplex

► Deşi chimia nu este totul, totul vine din chimie. Chimcomplex urmează trendurile actuale, avem şi o companie Greencomplex, care produce chimicale verzi, fără emisii de dioxid de carbon.

► Ceea ce face diferenţa între noi, antreprenorii, este curajul. Avem în această sală cei mai curajoşi antreprenori care îndrăznesc să schimbe lumea.

 

Iulian Nedea, Simtel Team

► Considerăm că suntem o companie unică în România în acest moment, având în vedere că putem oferi clienţilor noştri un serviciu end-to-end. Pentru viitor suntem atenţi la tendinţele de dezvoltare a societăţii.

► Sunt bucuros că fac parte din această comunitate extraor­dinară a antreprenorilor, care prin  inovaţie şi implicare reuşesc să schimbe şi să aibă un impact în societate.

 

Cosmin Răileanu, Vindem Ieftin

► Cel mai tare lucru la antreprenoriat este că poţi să creezi ce visezi noaptea, să faci ca orice vis să devină realitate. Nu mi-a plăcut să fac ce fac alţii, ci să pavez un nou drum.

► Îmi doresc foarte tare să vă demonstrez, peste 20  de ani, la o gală similară, că Vindem Ieftin o să ajungă la nivel internaţional şi va livra materiale de construcţii de la fabrică la client, scurtând lanţul clasic.

 

Daniel Crăciun, Lensa

► Mi-am propus să fiu unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de optică din lume. Pentru mine, antreprenoriatul reprezintă tot ceea ce înseamnă evoluţie, perseverenţă şi risc.

► Mă bucur foarte mult că văd din ce în ce mai mulţi antreprenori din România şi sunt sigur că vom schimba lumea în mai bine.

 

Cristian şi Mihai Logofătu, Bittnet

► Felul în care am recrutat şi crescut oamenii nu a ţinut cont de religie, sex sau nimic altceva. Acesta este rezul­tatul real al oame­nilor care au venit aici şi au crescut.

► Ce mă încântă la ediţia de anul acesta este că Bursa de Valori Bucureşti este foarte bine reprezentată, faţă de anii anteriori. Pentru noi a fost esenţială în dezvoltare.

 

Voicu Oprean, Arobs Transilvania Software

► Antreprenoriatul pentru mine este acel proces în care schimbăm roata maşinii din maşină, iar maşina rulează. Dacă se poate încercăm să ţinem şi direcţia şi viteza, sau chiar să o creştem.

► Iată 25 de ani de antreprenoriat, care sper să mai continue cu încă 25 de ani şi să avem, dacă se poate, al doilea sau al treilea unicorn în piaţa de IT.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO