• Leu / EUR4.7834
  • Leu / GBP5.7074
  • Leu / USD4.4307
Companii

Galon: Am gresit cand am crezut ca pretul caselor creste fara oprire

Galon: Am gresit cand am crezut ca pretul caselor creste fara oprire

Simon Galon conduce de zece ani operatiunile GTC in Romania, perioada in care a realizat proiecte de circa 300 de milioane de euro

01.03.2010, 23:15 106

"Singura greseala a fost ca ne-am lasat dusi in eroare de piatarezidentiala unde, cand vindeam zeci de apartamente lunar, credeamca preturile cresc fara sa se opreasca. Asta s-a intamplat pana inmomentul predarii apartamentelor cand oameni care platiseraavansuri de 20% nu mai puteau plati restul. In FeliCity amfinalizat prima etapa, cu 112 apartamente, toate vandute, dar amlivrat doar 40 de locuinte. Pentru restul inca asteptam clientii savina sa achite, sa-si ia apartamentele. In Rose Garden am finalziat500 de apartamente, din care am livrat 370", a declarat Galon.

Seful GTC spune ca mai vinde in prezent in jur de cinciapartamente lunar, fata de 30-40 in perioada "de glorie". Drepturmare, atat fazele ulterioare ale proiectului FeliCity din Baneasa(care ar trebui sa cuprinda peste 1.000 de apartamente, fata de 112in prezent), cat si proiectul Garden of Eden din Pipera (2.000 delocuinte) sunt puse in asteptare.

"Atata timp cat oamenii vor continua sa aiba copii, va fi piatade apartamente deoarece ei nu pot locui pe strada. Intrebarea estecand o sa aiba oamenii nevoie de apartamente si cum pot fiindrumati de Guvern, care ar trebui sa garanteze prin lucraripublice de drumuri, centrale electrice sau alte proiecteinsanatosirea economiei si o siguranta a locului de munca",apreciaza Galon. Programul "Prima casa" l-a ajutat doar indirect,prin stimularea pietei apartamentelor vechi, de la care o partedintre vanzatori a migrat spre locuintele construite de GTC.

Trei malluri noi pana in 2012

GTC a fost unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu cea maiagresiva expansiune anuntata pentru segmentul centrelor comerciale,unde intentiona sa realizeze 20 de proiecte, dar planurile au fosttreptat ajustate. Compania a finalizat trei proiecte pana inprezent, in Buzau, Suceava si Piatra-Neamt, iar pana in 2012 ar maitrebui finalizate inca trei, in Arad, Galati si Bistrita, in urmaunor investitii cumulate de circa 180 de milioane de euro.

"La Arad avem si finantare, de la BERD si Raiffeisen, iarfinalizarea proiectului era programata pentru luna noiembrie aacestui an, dar a fost amanata pentru 2011, proiectul fiindpreinchiriat 40%. In Bistrita avem autorizatie de construire si aminceput licitatia pentru a gasi constructorul, in timp ce la Galatisuntem inca la procesul de autorizare", a precizat Galon.

Compania are un teren pentru un proiect de mall si in Bucuresti,in nordul orasului, pe care Galon spune ca nu il va abandona, chiardaca in Capitala sunt in prezent mai mult de zece centrecomerciale.

Cine asteapta profit din primul an in imobiliare,greseste

"Pentru un oras de marimea Bucurestiului mallurile existentesunt mult prea putine. Perioada actuala nu este cum ar trebui safie, dar sper ca in acest an sa finalizam procesul de autorizare,sa incepem constructia anul viitor, iar in 2013 sa deschidem usile.Sunt putine malluri mai ales in nord, unde in afara de Baneasa nus-a mai construit nimic. Insa, daca cineva se asteapta ca inperioada asta sa faca profit din primul an, greseste", a mai spusseful GTC.

Galon a inaugurat anul trecut doua centre comerciale, in Suceavasi Piatra-Neamt, in urma unor investitii cu o valoare cumulata deaproape 50 de milioane de euro. Daca la Piatra-Neamt GTC detinesingurul proiect comercial din oras, in Suceava concurenta estemult mai acerba, tinand cont de existenta proiectelor Iulius Mallsi Shopping City Suceava, precum si a unui hipermarket Real cu ogalerie comerciala. Prea mult pentru un oras cu ceva mai mult de100.000 de locuitori, astfel ca toata lumea asteapta "sa moaracapra vecinului".

"Sunt multe centre comerciale in Suceava, dar proiectul nostrunu este nici cel mai mare si nici nu avem cea mai mare zona demoda. Avem un mall pentru clasa de mijloc si o pozitie la intrareain oras dinspre sud, astfel ca multi oameni trec prin fataproiectului. Mallul este 80% inchiriat, iar luna trecuta am avutpeste 100.000 de vizitatori. Chiar daca avem si chiriasi cu «rentfree» (fara costuri cu chiria - n.r.), acest lucru nu este pe operioada lunga, iar situatia nu este chiar asa de groaznica", spuneGalon.

Proiecte adaptate la nevoile actuale

Cu toate acestea, cele mai profitabile afaceri facute de Galonau fost cele cu cladiri de birouri, vanzarea cladirii America Housedin Capitala pentru 120 mil. euro stabilind un record care pareacum de neegalat in privinta randamentului anual acceptat decumparatori, respectiv 5,5% in euro pe an.

Despre vanzarea City Gate, cel mai recent proiect finalizat deGTC - doua turnuri in Piata Presei Libere construite in urma uneiinvestitii de 100 de milioane de euro - Galon spune ca nu sunt lavanzare, deoarece nu este piata pentru achizitii acum. Dar vaincepe un alt proiect.

"City Gate a mers foarte bine, mai avem cinci etaje libere, de1.200 de metri patrati fiecare, iar chiriasii au inceput deja sa semute. Anul acesta vom mai incepe un proiect in Bucuresti, dar cu osingura cladire, de 12.000 de metri patrati. Trebuie sa ne adaptamproiectele la costurile si bugetele de cheltuieli actuale", spuneGalon.

Managerul spune ca ar trebui sa stea jos, sa numere loturile deteren pe care compania pe care o conduce le detine in Romania,deoarece nu stie numarul exact, desi in ultimul an nu a mai facutnicio achizitie.

"N-am vandut niciun teren. Toate investitiile sunt facuteintegral din fonduri proprii, astfel ca nu ne preseaza nimeni. Candse va intoarce piata, vom incepe sa dezvoltam pe ele. De cumparat,ultimul teren l-am cumparat in urma cu un an, o parcela pe care amlipit-o unui lot pe care il aveam deja. Am putea cumpara si alteterenuri, dar in zone care sa nu ridice niciun fel de intrebare",spune Galon.

Semnele de intrebare in piata imobiliara sunt insa deocamdatadestul de multe, dar dezvoltatorii care nu au tras inca obloanelear putea prinde un nou val de crestere, chiar daca "tunurile" dinperioada 2005-2008 nu se vor mai intoarce.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7834
Diferență: 0,0942
Ieri: 4.7789
Azi: 4.4307
Diferență: 0,1492
Ieri: 4.4241
Azi: 5.7074
Diferență: -0,6476
Ieri: 5.7446
Azi: 4.5078
Diferență: 0,2134
Ieri: 4.4982