Companii

„Gaura“ băncilor pe imobiliare: 1 mld. €?

15.06.2010, 23:49 29

Consultantii imobiliari apreciază că cel puţin un proiectimobiliar din cinci este pasibil de intrare în insolvenţă din cauzarestanţelor faţă de bănci, furnizori sau clienţi, astfel căîmprumuturile cu probleme, pentru care băncile ar putea fi nevoitesă constituie provizioane, s-ar putea ridica la peste un miliard deeuro, potrivit calculelor ZF.

Soldul creditelor acordate de către băncile locale pentruconstrucţii se ridica la nivelul lunii martie la 5,2 miliarde deeuro, iar până în prezent au ieşit la suprafaţă doar zece proiecteimobiliare mari cu probleme, pentru care au fost acordate finanţăride circa 230 de milioane de euro, circa 4,4% din total.

"Băncile nu au «tăiat deocamdată craca» marilor proiecteimobiliare", atrage atenţia consultantul imobiliar Valentin Ilie,CEO al firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Băncile au preferat să reeşaloneze o serie de împrumuturi, cusperanţa că actuala criză va lua sfârşit în scurt timp. În plus,nici executarea proprietăţilor nu este o activitate profitabilă, încondiţiile în care investitorii care s-ar încumeta să maiinvestească în imobiliare sunt puţini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO