Companii

Gazul importat în aprilie a ajuns la 1.200 dolari / mia de metri cubi, plus 47% vs martie. Şeful Depogaz: Mă aşteptam să fie gazele peste mine, dar noi lucrăm la 40% din capacitate

Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz: În situaţia geopolitică de acum, sincer mă aşteptam să vină gazele peste mine, să fie o cerere mare de injecţie în depozitele subterane.
Dar din cererile de rezervare văd că majoritatea cantităţilor ar urma să vină în cotombrie şi nu înţeleg de ce. Degeaba am eu capacitatea de extracţie, dacă nu am energia în depozite.

Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz: În situaţia geopolitică de acum, sincer mă aşteptam să vină gazele peste mine, să fie o cerere mare de injecţie în depozitele subterane. Dar din cererile de rezervare văd că majoritatea cantităţilor ar urma să vină în cotombrie şi nu înţeleg de ce. Degeaba am eu capacitatea de extracţie, dacă nu am energia în depozite.

Autor: Roxana Petrescu

10.07.2022, 10:33 621

♦ Evoluţia preţului gazului de import dă fiori reci, dar cu toate acestea pregătirile României pentru ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai dificile ierni par a fi topite de caniculă ♦ În timp ce statul le-a promis furnizorilor că le va compensa costurile pentru plafonarea facturilor la gaze, marii consumatori, lipsiţi de orice protecţie, închid pe rând ♦ „Trecem cu bine iarna dacă este cald afară. Dacă nu, închidem. Asta e politica noastră de stat.“

„În situaţia geopolitică de acum, sin­cer mă aşteptam să vină ga­zele pes­te mine, să fie o cerere mare de injecţie în depozitele subtera­ne. Dar din cererile de rezervare văd că majo­ritatea cantităţilor ar urma să vină în octom­brie şi nu înţeleg de ce“, spune Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, filială a Romgaz care gestionează peste 90% din ca­pa­citatea de înmagazinare a României. Po­trivit acestuia, acum de­pozitele sunt pline în proporţie de 44% în contextul în care sunt de­ja state europene, cum este cazul Poloniei, care au depozitele pline pentru pregătirea iernii.

„Noi putem injecta circa 20-22 de mili­oane de metri cubi pe zi, dar lucrăm la o ca­pa­citate de circa 40%. Mai departe, pe zona de extracţie, deja putem ajunge la 30 de mili­oane de metri cubi pe zi. Dar eu nu simt o preocu­pare în acest moment în direc­ţia în­magazină­rii, iar asta vine din politicile co­mer­ciale ale companiilor. Degeaba am eu ca­paci­tatea de extracţie, dacă nu am ener­gia în de­po­zite.“ Datele privind evoluţia preţu­lui pentru gazul de import sunt la rândul lor în­grijorătoare. Astfel, datele publicate de Au­to­ritatea Na­ţională de Reglementare în ­do­meniul Ener­giei (ANRE) arată că pentru luna aprilie ga­zul a intrat în ţară cu un preţ de 1.200 do­lari/mia de metri cubi (491 lei/MWh), un re­cord absolut. Doar ca o comparaţie, în aprilie 2021 preţul gazului importat era de 185 de do­lari pe mia de metri cubi. Pe Bursa de la Viena, CEGH, tranzacţiile pentru iarnă se încheie la un preţ de peste 2.000 de dolari pe mia de metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO