Companii

Generează 40% din totalul exporturilor. Topul celor mai mari 100 de exportatori în S1

Generează 40% din totalul exporturilor. Topul celor mai mari 100 de exportatori în S1

Autor: Adelina Mihai

09.10.2012, 00:09 4297

Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare şi Renault Industrie Roumaine sunt cei mai mari exportatori din economie din primele şase luni ale acestui an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cei mai mari 100 de exportatori din economie activează mai ales în sectoare precum producţia de componente auto, activităţi din agricultură şi prelucrarea lemnului, producţia de ţigarete, siderurgie sau comercializarea de materiale reciclabile.

Cei mai mari 100 de exportatori din economie au avut anul trecut afaceri cumulate de 33,4 miliarde de euro (adică 17% din cifra de afaceri realizată de toate companiile din România), profituri de 829 de milioane de euro şi pierderi de 676 de milioane de euro, potrivit datelor raportate de companii la Ministerul de Finanţe. Astfel, profitul net al celor mai mari 100 de exportatori a fost de doar 153 de milioane de euro anul trecut. În general, cifra de afaceri a unei companii aflate în topul celor mai mari exportatori reprezintă şi valoarea exporturilor făcute de respectiva companie.

Doar trei companii româneşti - Interagro, Oltchim şi Aramis Invest - se află în topul celor mai mari exportatori în S1.

"Fără a avea o bază statistică, noi estimăm că valoarea exporturilor realizate de primele zece companii aflate în topul celor mai mari exportatori din economie este de 40% din valoarea totală a exporturilor din economie, dar această estimare este mai mult o bănuială, pentru că nu avem date", a explicat Valentin Brebenel, director al Direcţiei Relaţii Bilaterale Externe din Ministerul Economiei.

Împreună, cei mai mari 100 de exportatori au peste 160.000 de angajaţi (4% din nu­mă­rul total de angajaţi din economie. În primele şase luni ale acestui an, exporturile româneşti au fost de 22,3 mld. euro, în creştere cu 1% faţă de perioada similară a anului trecut. Pentru finalul acestui an autorităţile aş­teap­tă ca valoarea acestora să depăşească 50 mld. euro (faţă de 45 mld. euro, cât au fost anul trecut).

Valentin Brebenel a mai spus că o altă estimare poate fi făcută în funcţie de tipul de acţionariat al exportatorilor, el susţinând că un procent de aproape 60% din valoarea totală a exporturilor din economie fiind realizat de către companiile multinaţionale.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels